13:30 / 22.08.2020.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS

Komemoracija za poginule branitelje Sunje, preminuo zapovjednik

-

-

Foto: - / -

Održane su komemorativne svečanosti i odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.
Održana je komemoracija za poginule branitelje Sunje. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja Brđani Cesta obilježena je 29. godišnjica akcije "Brđani".

Počast poginulim Gromovima i braniteljima odana je i na legendarnoj željezničkoj postaji u Sunji, kao i civilnim žrtvama rata u Kostrićima gdje su u studenom 1991. ubijeni svi stanovnici tog sela - njih 16.

Da je Sunja simbol obrane Siska i Hrvatske, istaknuo je i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

- Obveza nam je i nadalje, bez obzira na protok vremena, sjećati se tih hrabrih hrvatskih vitezova, prenositi istinu o tim ljudima na nove generacije, rekao je Medved.

- Moj sin je poginuo tu gdje smo bili Cesta Brđani, njih pet je poginulo. Isto je bio takav dan kad sam se jutros probudila, velim svojima pa Bože takav isti dan je bio taj dan - najtužniji dan u mom životu, rekla je Ivka Hrnčević, majka poginulog branitelja.

Preminuo zapovjednik obrane Sunje

A umirovljeni brigadir i bivši zapovjednik obrane Sunje Žarko Peša iznenada je sinoć preminuo. Vijest o njegovoj smrti zatekla je i ministra Medveda, koji je za to saznao tijekom komemoracije u Sunji.

- Iskazujem sućut obitelji dragog prijatelja, brigadira hrvatske vojske, Žarku Peši sa zahvalom za sve ono što je učinio u obrani svoje domovine, obnašajući čitavi niz odgovornih dužnosti, a poglavito na zahvali na svemu onome što je učinio kao junak u obrani junačke Sunje, rekao je Medved.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!