Komemoracija za stradalog hrvatskog branitelja Filipa Gaćinu

19.09.2021.

12:11

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Komemoracija

Komemoracija

Foto: Dnevnik / HRT

U mjestu Pridraga pokraj Zadra u zaseoku Narančići na spomen-obilježju pogibije hrvatskog branitelja Filipa Gaćine - obitelj, prijatelji i branitelji položili su vijence i zapalili svijeće. Pokojni Gaćina poginuo je na današnji dan 1998. godine prilikom razminiranja terena kod Pridrage - kao pirotehničar. 

Poznat je po svom uskliku "Obadva, obadva su pala!" prije trideset godina. Bio je to jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata kada su prilikom bitke za Šibenik hrvatski branitelji oborili dva zrakoplova JNA. Snimku s usklikom Filipa Gaćine tog istog dana emitirao je HRT.

-  Ne spavam noću, što sam starija to je teže. Koliko sam žalosna, toliko vidim da drže do moga sina, rekla je Luca Gaćina, majka Filipa Gaćine.

- Napravili smo spomenik da obilježimo ovo mjesto. Ovo je bila šikara, ja sam se čudio kako je moguće da je tu mogla biti mina kad ničega nema. Od prvog dana smo se posvetili tome i u suradnji s općinom smo ovo pripitomili, naravno ne smije biti raskošno, nego skromno i dostojanstveno, kakav je bio naš Filip, rekao je Josip Gracin,  predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Primošten.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!