16:19 / 16.05.2020.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Komemoracija za žrtve Kevine jame

-

-

Foto: - / -

U spomen na žrtve križnoga puta i stradanja hrvatskih žrtava u Drugom svjetskom ratu te u spomen na komunističke žrtve u poraću, kod Kevine jame, održana je misa zadušnica koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.
U spomen na žrtve križnoga puta i stradanja hrvatskih žrtava u Drugom svjetskom ratu te u spomen na komunističke žrtve u poraću, kod Kevine jame, u kaštelanskom zaleđu, održana je misa zadušnica koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Komemoracije za bleiburške žrtve

Komemoraciju su organizirale kaštelanske udruge veterana Domovinskog rata.

Prema još uvijek nepotvrđenim podacima Kevina jama postala je stratište više stotina pripadnika vojske NDH i civila, navodnih suradnika  poraženoga režima.

Anđelka Topić čiji je otac ubijen kod Kevine jame u svibnju 1945. spominje brojku od oko 500 žrtava, uglavnom vojnika.

- Osjećaj je za mene i tužan i ponosan. Ponosna san na moga oca koji je ubijen bez suda i bez pravde u dobi od 26 godina I to 45. godine kada je rat završio, govori Anđelka.

Sina je izgubila u domovinskom ratu, pa se uz obilježje kod Kevine jame, osim ocu i tadašnjim žrtvama, došla pokloniti i svim braniteljima poginulim u proteklom ratu. Potrebu za prevladavanjem povijesnih prijepora u propovijedi je iskazao biskup Rogić.

- Dok se budemo dijelili taj put nas neće voditi Bogu niti ćemo ostvariti sreću i zadovoljstvo međusobno, naglasio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.

A to je moguće ako se do kraja znanstveno istraži što se i u kakvom obujmu događalo kod Kevine jame u svibnju 45. Tko je stradao, a tko su počinitelji.  

- Čuo sam i ja priče od kaštelana da su preko noći ljudi odvedeni, govori Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

U suprotnom, priča o Kevinoj jami mogla bi biti podloga za manipulacije,  trgovinu brojkama i pisanju povijesti na dnevnoj bazi. 

Na misi se okupilo,  dvjestotinjak građana, mahom veterana domovinskog rata i članova obitelji žrtava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!