07:17 / 16.05.2020.

Autor: HRT

Komemoracije za bleiburške žrtve

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, danas se komemoracije održavaju na tri lokacije - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.
U povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, danas su komemoracije održane na tri lokacije - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Na Bleiburškom je polju prvi put, zbog pandemije koronavirusa kojim je vlada Austrije ograničila prava na javno okupljanje, organizirana mala komemoracija, čiji je pokrovitelj i ove godine Hrvatski sabor.

Na groblju u Unter-Loibachu održana je molitva koju je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković. Kod spomenika na Bleiburškom polju vijence su položili predstavnici Počasnog bleiburškog voda iz Austrije i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Na Lojbaškom polju položeni vijenci i odana počast žrtvama Križnoga puta

Na Mirogoju su počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova odali predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Jandroković je novinarima izjavio da su se okupili kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta, te iskazali poštovanje prema zarobljenim i poraženi vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih.

- To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću, kazao je.
Istaknuo je da je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna što, smatra, najbolje govori o tome kako je i one koji su ga počinili i naredili grizla savjest te su se bojali istine, a preživjeli su se bojali o tome govoriti iz straha od osvete.

Jandroković je poručio kako smo i danas, kada živimo hrvatsku slobodu, dužni se prisjetiti tih ljudi, pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima.


U sarajevskoj katedrali, uz jake mjere osiguranja, održano je misno slavlje. Misu zadušnicu za žrtve Blajburga i Kriznoga puta predvodio je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Kardinal Puljić rekao je da se pomirenje može graditi samo na istini te pozvao na jednako poštivanje svake žrtve ratnih stradanja.

Zbog procjene sigurnosnih službi o tome kako se radi o događaju visokog rizika, a i zbog aktualne epidemiološke situacije na misi je sudjelovalo tek 20 vjernika.

Policija je za vrijeme mise osiguravala središte grada.

Istodobno na Marijin Dvoru, gdje su tijekom vladavine NDH stradali građani Sarajeva održan je prosvjedni skup u organizaciji antifašističkih udruga. Iskazali su počast žrtvama ustaškog terora, odgovornog za ubojstvo više od deset tisuća Sarajlija tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.


Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi. Na njezinu je izjavu reagiraio ministar vanjskih i europskih poslova.

- Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga prosvjednu notu uz izraze negodovanja i nezadovoljstva, najavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

- Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!