07:36 / 21.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Komemoraciju u Jasenovcu održali antifašisti, SNV i SDP

Foto: Eugen Husak/HRT

Foto: Eugen Husak/HRT

Foto: - / HRT

Koordinacija židovskih općina posebnu komemoraciju već je održala prošle nedjelje, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počast žrtvama odala je jučer.
Srpsko narodno vijeće i Savez antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske održali su kod Kamenog cvijeta u Jasenovcu komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora. Pridružilo im se i izaslanstvo SDP-a na čelu s Davorom Bernardićem. Svi oni poručuju kako ne žele biti na službenoj komemoraciji sutra jer se u hrvatskoj državi relativiziraju i revitaliziraju ustaški zločini.

Na komemoraciji je poslana jasna poruka kako je antifašizam temelj hrvatske pobjede, Ustava i slobode, te da treba učiniti sve da se ovakvi zločini ne ponove. Preživjeli logoraši s kojima je razgovarala ekipa HRT-a svi odreda poručuju kako ih strašno ljute podjele u društvu jer žrtvama treba dati zajedničku počast.Predsjednik SABA RH Franjo Habulin upozorio je kako sustav danas mladima nudi iskrivljenu sliku povijesti II. svjetskog rata na ovim prostorima. "Dok se te laži ponavljaju i to sve glasnije, mi smo obvezni ponavljati istinu. Možda se to zaista danas u nesretno podijeljenoj Hrvatskoj čini uzaludno, ali na dugi rok nije, baš kao što su u II. svjetskom rati antifašistički borci na čelu s maršalom Titom trijumfirali u borbi protiv nacifašizma i svih koji su ga podupirali. Taj trijumf antifašizma dio je povijesti koji se ne može krivotvoriti i iskrivljavati, ona će ostati ono što je - ostat će istina", kazao je.

Za Milorada Pupovca posebno je sporna odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću da se na mala vrata može koristiti ustaški pozdrav. Davor Bernardić kazao je kako je uloga SDP-a da podsjeća kakav je zločin počinjen u Jasenovcu, te da naprave sve da se hrvatsko društvo ne dijeli. Predrag Matić je kazao kako je SDP u Jasenovac došao s antifašistima i predstavnicima manjina, ljudima koji su najviše stradali u logoru.Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja se najavljuje za nedjelju 22. travnja. Koordinacija židovskih općina posebnu komemoraciju već je održala prošle nedjelje, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počast žrtvama odala je jučer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!