15:55 / 19.02.2019.

Autor: HRT

Komentari na internetu - podloga za govor mržnje

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovale su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH i Antonija Hojt Ilić iz "Ženske sobe".
U ozračju eskalacije nasilja nad ženama, što nažalost svjedočimo svakodnevno, održava se okrugli stol na temu "Ulogu medija u formiranju percepcije o nasilju nad ženama Femicidu - utjecaj na društvo i žrtve nasilja".

U Studiju 4 gostovale su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH i Antonija Hojt Ilić iz "Ženske sobe".

Na pitanje koliki je problem prikazivanja nasilja u medijima, Ljubičić je rekla da treba krenuti od nekakve analize.

- Institucija pravobraniteljice je dobila europski projekt. Dvije godine traje. U završnoj je fazi. U vrijednosti od preko 400.000 eura. U svojim aktivnostima sadrži jedan vremenski period analize na koji se način mediji odnose prema obiteljskom načinu, načinu prema ženama općenito, prema femicidu. U suradnji prema s našom parnerskom organizacijom - "Ženskom sobom" odlučili smo u roku od 5 godina, od 2012. do 2016. obraditi i 5 tiskanih medija. Ženska soba je obradila 3 medija, uzorak je bio oko 3500 članaka koji su uključivali određene vidove nasilja prema ženama ili obiteljsko nasilje. Podaci su u visokom postotku dodatno viktimizirajući kada se radi o žrtvi.

- Kako svi elektronički mediji imaju svoje zapise na internet stranicama, ta žrtva kad promijeni svoje prebivalište ili njezina obitelj u kojoj mogu biti malodobna djeca uvijek mogu biti suočena sa određenim pojedinostima zločina koji se dogodio. Ova analiza i sve one edukacije koje mislimo raditi s medijskim djelatnicama i djelatnicima uključuju postulate koje bi se trebali poštivati a da imamo što manje kršenja prava na privatnost ili dostojanstvo žrtve, rekla je Ljubičić.

Na pitanje može li se promijeniti sustav protiv nasilja nad ženama i drugim ranjivim skupinama, Hojt Ilić je rekla "naravno da možemo".

- Cilj ovog zajedničkog projekta čiji je nositelj pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je izuzev analiza, veliki je naglasak stavljen na edukaciju predstavnika i predstavnica raznih institucija i tijela. Što se tiče "Ženske sobe" ona će provesti edukacije za novinare i novinarke. Misim da već na taj način radimo određen iskorak. Također u publikacijama koje smo tiskale i koje ćemo publicirati između ostalog navedene su i preporuke što to predstavnici  i prestavnice medija bi trebali koristiti, odnosno pridržavati se toga kako bi smanjili tu sekundarnu viktimizaciju i na neki način zaustavili smo one komentare - što bih ja htjela istaknuti jer je na elektroničkim medijima osobito i naročito problematično komentiranje ispod. Za koje nekada imamo osjećaj da nitko ne nadzire niti kontrolira, a zapravo je podloga za govor mržnje. Između ostalog i vrlo često se nama dogodi da osobe koje se jave u naše savjetovalište, osobe koje su preživjele seksualno nasilje, nakon izlaženja članka, nakon komentara koji su dostupni svima, treba ima zaista dug period da se ponovno vrate u svoju normalu ili da uopće progovore o tome, istaknula je Hojt Ilić.

- Mi u Hrvatskoj nemamo toliko problema sa zakonima, konvencijama i tome slično. Problemi postoje kod njihove implementacije, odnosno praćenja njihove implementacije. Tko to prati implementiraju li se oni? No ono što je ključno reći što se tiče ove problematike je nedostatak političke volje. Imamo mi konvenciju, unutra su mjere, sve je to krasno, ali nemamo novaca za to sve provesti. I dok god država točno ne odredi iznos za to, vidimo kako to funkcionira zasada, naglasila je Hojt Ilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!