Komes: Nismo zadovoljni tempom obnove

24.12.2022.

10:40

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Magdalena Komes o obnovi Petrinje

Magdalena Komes o obnovi Petrinje

Foto: Studio4 / HRT

Za koji dan, 29. prosinca, bit će 2 godine od razornog potresa koji je odnio živote i uzrokovao veliku materijalnu štetu na Baniji. Svi sudionici obnove su se složili da nisu zadovoljni tempom obnove. Vlada je obećala obnovu obiteljskih kuća i domova te revitalizaciju ovih krajeva koji su bili zapuštenih zadnjih desetljeća, istaknula je u emisiji Studio 4, Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

- Obnova obiteljskih kuća se mora ubrzati, naročito onaj dio koji se odnosi na konstruktivnu obnovu tzv. žute kuće i izgradnja zamjenskih kuća tzv. crvene kuće, rekla je i dodala kako se ipak ne smije zanemariti ni veliki dio kuća koji je obnovljen u smislu nekonstruktivne obnove, a to su zelene kuće.

Komes je rekla kako je odmah nakn potresa Vlada RH raspisala natječaj za sve one koji su bili voljni iznajmiti svoje nekretnine, a isto tako su i državni stanovi bili na raspolaganju.

- Neki su Petrinjci otišli, a dio sugrađana nije htio napustiti svoje domove pa su otišli u kontejnere blizu svojih kuća ili u kontejnerska naselja. Točan broj ljudi koji je otišao nemamo, no od zadnjeg popisa stanovništva 2011. do 2021. broj stanovnika Petrinje se smanjio za 5 tisuća, naglasila je gradonačelnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!