11:14 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Pritvorene djelatnice koje su pokrale pacijente u KB Dubrava

KB Dubrava

KB Dubrava

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor dvjema zaposlenicama KB Dubrava, osumnjičenima da su pacijentima u osobito teškom zdravstvenom stanju krale novčanike, kartice, nakit i mobitele. Njihov postupak osudila je i Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS).

Tužiteljstvo je izvijestilo kako se medicinska sestra D. L. (45) sumnjiči da je od 16. studenog 2020. pa sve do 19. veljače od više pacijenata koji su se liječili u KB Dubrava uzimala novac, bankovne kartice i druge vrjednije predmete čime ih je oštetila za nešto više od 26.000 kuna.


Policija je precizirala kako je D. L. okrala četvero pacijenata u teškom zdravstvenom stanju te da je dio ukradenog nakita prodala u poslovnicama za otkup zlata i potrošila novac.


Bolničarka M. K. (51) je osumnjičena da je od 14. studenog 2020. pa sve do 15. siječnja od pacijenta uzela novčanik u kojem su bile bankovne kartice s kojima je u više navrata na bankomatima podignula više od 10.300 kuna. M. K. se tereti za pet kaznenih djela računalne prijevare od kojih su dva ostala u pokušaju jer su joj transakcije s karticama odbijene.

Komora medicinskih sestara osudila sramotni čin u KB-u Dubrava


- Takvo ponašanje je zgražavajuće i za svaku osudu. Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge, poručio je tim povodom predsjednik HKMS-a Mario Gazić.


Kaže kako su medicinske sestre i tehničari maksimalno posvećeni pacijentima pa ovakvo ponašanje smatraju potpuno neprihvatljivim i protivnim svemu što sestrinski poziv jest.


- Ovaj događaj baca loše svijetlo na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara, koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao. Medicinske sestre i tehničari već su godinu dana na prvoj liniji borbe protiv COVID-a i vode borbu s pandemijom brinući požrtvovno o brojnim pacijentima, ističe Gazić.


Najavio je da će HKMS zatražiti izvješće od KB-a Dubrava o nemilom događaju. Za dokazane teže povrede dužnosti Sud Komore može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!