Komora medicinskih sestara traži sastanak s ministricom Bedeković

11.05.2020.

11:52

Autor: V.K./Hina

default error photo
Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je hitni sastanak s ministricom Vesnom Bedeković radi rješavanja gorućih problema 1800 medicinskih sestara koje rade u socijalnoj skrbi.
Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je hitni sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković radi rješavanja gorućih problema 1800 medicinskih sestara koje rade u socijalnoj skrbi.

Komora upozorava na neadekvatne uvjete rada koji su eskalirali tijekom pandemije, nedostatak zaštitne opreme i zakidanje medicinskih sestara oduzimanjem dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije.

- Nedostatak zaštitne opreme (maski, rukavica, zaštitnih odijela, dezinficijensa), oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, preveliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje dokumentacije - to su vrlo ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske, navodi predsjednik Komore Mario Gazić.

U sustavu radi 1800 medicinskih sestara, a Ministarstvo ne zapošljava nijednu medicinsku sestru s potrebnim znanjima i sposobnostima za koordinaciju tog dijela sustava. Ministarstvo mora zaposliti jednu medicinsku sestra visoke stručne spreme za koordinaciju svih aktivnosti prema medicinskim sestrama u ustanovama, poručuje Komora.

U priopćenju se upozorava da su pojedini ravnatelji ustanova socijalne skrbi sestrama koje su zbog reorganizacije rada u timovima završile mjesec s nedovoljnim fondom sati ili su bile u samoizolaciji za to razdoblje oduzimali dane od godišnjeg odmora.

Komora smatra nedopustivim da nadležno Ministarstvo tumači kako nije odgovorno za način obračuna plaća u ustanovama socijalne skrbi čiji su osnivači županije ili Grad Zagreb te će zatražiti od ministrice Bedeković da izda hitnu uputu kojom će riješiti taj problem na isti način kao u zdravstvenom sustavu.

Također, Komora će uputiti ministru zdravstva Viliju Berošu prijedlog izmjena Pravilnika o sestrinskoj dokumentaciji, koji utvrđuje sadržaj i obrasce sestrinske dokumentacije, koji bi se odnosio i na medicinske sestre zaposlene u sustavu socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!