13:03 / 08.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Komora osudila napad na medicinsku sestru u požeškoj bolnici

-

-

Foto: - / -

Hrvatska komora medicinskih sestara oštro je osudila najnoviji fizički napad pacijenta na medicinsku sestru, apelirajući na poslodavce da u zdravstvene ustanove uvedu mjere osiguranja.
Hrvatska komora medicinskih sestara oštro je osudila najnoviji fizički napad pacijenta na medicinsku sestru, koji se dogodio prije dva dana u požeškoj bolnici, apelirajući na poslodavce da u zdravstvene ustanove uvedu mjere osiguranja koje bi medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, pružile nužnu razinu sigurnosti.

Medicinska sestra u požeškoj bolnici pretrpjela je lakše ozljede glave nakon što ju je 78-godišnji pacijent, navodno revoltiran dugotrajnim čekanjem u redu, napao odvijačem.

"Bilo kakav oblik prijetnji i napada na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike smatramo nedopustivim", poručila je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec te apelira na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama uvedu odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, pružila nužna razina sigurnosti.

Također je nužno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja kako ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativno u zdravstvenoj organizaciji.

Šepec upozorava kako novi slučaj nasilja prema medicinskim sestarama još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke iz istraživanja koje je Komora provela u svibnju.

Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo je neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, dok devet posto ima tu službu samo tijekom noći.

"Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su izložene njihovu nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi upozoriti na dubinu problema i nužnost njegova sustavnog rješavanja", kaže Šepec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!