Komora predlaže ukidanje pripravničkog staža za fizioterapeutskog tehničara

19.09.2023.

15:26

Autor: D. S./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska komora fizioterapeuta izvijestila je da je predložila Ministarstvu zdravstva ukidanje obaveznog pripravničkog staža za fizioterapeutske tehničare jer oni ionako rade pod nadzorom fizioterapeuta.

Komora predlaže i da se fizioterapeutskim tehničarima, koji su kasnije završili studij fizioterapije, kod polaganja stručnog ispita prizna opći dio položenog ispita (Ustav i zakoni), jer je taj dio ispita identičan i za fizioterapeute i za fizioterapeutske tehničare.


Kandidati bi tako za dobivanje licence trebali polagati samo stručni dio ispita za fizioterapeute te odraditi pripravnički staž za fizioterapeuta.


Komora ističe da su fizioterapeutski tehničar i fizioterapeut različita zanimanja s različitim licencama, obrazovanjem, kompetencijama, sadržajima pripravničkog staža i stručnog ispita.


Za licencu fizioterapeuta potrebna je diploma o završenom studiju fizioterapije, jednogodišnji pripravnički staž i položen stručni ispit.


Za licencu fizioterapeutskog tehničara, s druge strane, potrebna je završena srednja škola za to zanimanje, jednogodišnji pripravnički staž i stručni ispit.


U situacijama kada fizioterapeutski tehničari kasnije završe trogodišnji stručni studij ne radi se o stjecanju višeg stupnja obrazovanja u istom zanimanju, već o stjecanju sasvim novog zanimanja i kvalifikacije. Stoga je nužno da oni nakon trogodišnjeg studija odrade pripravnički staž i polože stručni ispit kako bi mogli dobiti licencu fizioterapeuta.

Naime, protuzakonito bi bilo da se pripravnički staž koji su tehničari odradili za svoje zanimanje priznaje kao stručni staž za drugo zanimanje, tj. za fizioterapeuta, a taj staž ima i drugačiji sadržaj, naglašavaju u Komori. Sve je to, kažu, potvrdila je i pravomoćna presuda Upravnog suda u Rijeci u svibnju ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!