Komora zabranila Šurjaku bavljenje odvjetništvom

29.08.2022.

13:40

Autor: HRT/D.M.

Josip Šurjak

Josip Šurjak

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Hrvatska odvjetnička komora poslala je priopćenje vezano za istragu USKOK-a o malverzacijama u INA-i, a kojom je obuhvaćen i predsjednik HOK-a Josip Šurjak. Ističu kako navedena istraga nije vezana uz djelovanje Komore i njenih tijela, niti je HOK na bilo koji način obuhvaćen istragom.

- Osim toga iz priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je razvidno da se predmetna istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan djelovanja Josipa Šurjaka kao predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, stoji u priopćenju.

Iz HOK-a dodaju kako su "29. kolovoza 2022. godine, nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je Šurjaku određen istražni zatvor, sukladno odredbama Zakona o odvjetništvu i Statuta HOK-a donijeli rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva".

- O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka, zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore. Hrvatska odvjetnička komora nastavlja redovito obavljati svoje Zakonom o odvjetništvu i Statutom Hrvatske odvjetničke komore propisane aktivnosti te će isto tako poduzeti i druge odgovarajuće radnje vezane uz novonastalu situaciju, priopćili su iz HOK-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!