08:58 / 03.12.2019.

Autor: IMS/HTV4/HRT

"Kompromis je cijeli život, moramo se s time nositi"

U razgovoru s kolegama Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula, shvatio je, kaže, da nema "dovoljnog zadovoljstva" postignutim.

U razgovoru s kolegama Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula, shvatio je, kaže, da nema "dovoljnog zadovoljstva" postignutim.

Foto: - / -

Sindikati administrativno-tehničkog osoblja poručuju da su izigrani i članstvu će predložiti štrajk.
Vlada i sindikati obrazovanja postigli su dogovor, a učenici se danas vratili u školske klupe. Izgubljeno je 16 nastavnih dana, a o načinu nadoknade svaka škola odlučivat će samostalno. Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama trajao je 36 dana. Riječ je o dosad najduljem štrajku u našoj zemlji.

Učitelji su, kazala je za Dnevnik u podne HTV-a Marijana Martić, učiteljica matematike, uvjereni da s nadoknadom neće biti problema, niti će učitelji "nahrupiti" na učenike. Razgovarali smo jutros i s roditeljima i učenicima.U razgovoru s kolegama Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula, shvatio je, kaže, da nema "dovoljnog zadovoljstva" postignutim.

- Jedan dio njih razočaran je onim dijelom koji se, rekao bih, odnosi na malog čovjeka, a to je vezano za naše spremačice i domare koji su zaista bili sve ove dane u štrajku s našim učiteljima i nastavnicima. Međutim, kompromis je cijeli život, pa se moramo s time nositi i vjerujem da će nastava krenuti dalje svojim tijekom, kazao je za HRT.Lavinu nezadovoljstva na društvenim mrežama, osim činjenice da se koeficijenti neće povećati nenastavnom osoblju, izazvalo je i povećanje u tri dijela.

Podsjetimo, Vlada i sindikati dogovorili su se u ponedjeljak da će učitelji i nastavnici dobiti traženo povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6 posto - ali ne sve odmah, nego u tri vala idućih 13 mjeseci.

Iz Sindikata administrativno-tehničkog osoblja poručuju da su izigrani i članstvu će predložiti štrajk.

Ogorčeni u Sindikatu administrativno-tehničkog osoblja u školama

- Jučer, 2. prosinca 2019., svjedočili smo koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu (...) Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno-tehničko) sudjelujući u štrajku te na referendumu u organizaciji reprezentativnih sindikata izjasnili da ne žele povećanje plaće dodatcima već isključivo koeficijentima, zašto i kako to da se za administrativno-tehničko osoblje predlaže povećanje ugovora dodatcima i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo?, objavio je Sindikat na svojim mrežnim stranicama.

- Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo svu dokumentaciju te provedemo zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS članstvu će predložiti štrajk kao mjeru za zaštitu dostojanstva i poboljšanje položaja administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima, zaključuju u priopćenju. Napominju kako su administrativno-tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za 3 % od 1. ožujka 2013. I nikada nisu vraćeni!

Plenković: Idućih dana razgovori s drugim sindikatima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da je najvažnija poruka kompromisnog sporazuma sa sindikatima obrazovanja to što su djeca danas u školi, što je odgovornost Vlade i njega kao premijera. Dogovor sa sindikatima kompromis je koji omogućuje da idemo naprijed, a idućih dana razgovarat će i s drugima. Istaknuo je da je sadašnji sustav plaća po nizu osnova nepravedan te zahtijeva cjelovitu analizu.

- Situaciju smo riješili, a dolazit će i drugi, ali ćemo razgovarati, i sa sindikatima policije, i s liječnicima već danas imamo sastanak. Možemo to nastaviti raditi ovako fragmentirano, pa ćemo samo graditi na jednoj stečevini koja je puna usporedbi, koje su možda legitimne, ali nisu sagledane u cjelini. I zato smo kao Vlada cijelo vrijeme odabrali, kao temeljni put povećanja plaća, pregovore sa sindikatima o osnovici kroz temeljne kolektivne ugovore", istaknuo je Plenković. Dodao je da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stalno razgovara sa sindikatima policije te kako ih nisu zaboravili.

- Divjak za Dnevnik HTV-a: Zdravi kompromis Vlade i sindikata
- Zašto nenastavno osoblje nije dobilo koeficijente

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!