13:58 / 29.09.2019.

Autor: T.V./Hina

Komšić optužuje Hrvatsku, predsjednica mu odgovorila

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ured predsjednice Republike i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirali su na izjave predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.
Ured predsjednice Republike i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirali su na izjave predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića. Na sastanku s posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a u New Yorku rekao je da se u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, jednako kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici.

-
Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH, stoji u izjavi iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske za medije.

Na sastanku s UN-ovim dužnosnikom u New Yorku Komšić je, prema citatu iz njegova ureda, istaknuo "apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH".

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ocjenjuje da Komšić  "u nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman nego nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome.

"Gospodin Komšić je zapravo zlorabio govornicu Opće skupštine Ujedinjenih naroda jer je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnostt tročlanog predsjedništva što je uobičajena praksa i običaj. Njegov narativ je njegov osobni stav. 

Grlić Radman: Komšić je iznio svoj osobni stav kada je govorio o NDH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

- Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH... svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje, zaključio je Grlić Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH. Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da "Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod".

- Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.


Iako SDP upozorava da se u Hrvatskoj stvara klima relativizacije fašizma, Davor Bernardić misli da Komšićeva ocjena ne stoji.

Ne bih se složio s tom izjavom. Nema negiranja pojave fašističkih zločina, toga je svaka ozbiljna politička stranka i pojedinac u Hrvatskoj svjestan, ali ima relativizacije. I pokušaja relativizacije fašističkih zločina, rekao je Bernardić.

Poručio je Komšiću da se  fokusira na probleme građana u BiH koji su, prema Bernardiću, u sličnoj poziciji kao građani Hrvatske ili pak Srbije.

- Masovno iseljavaju, teško žive, tamo su još niže plaće i mirovine nego u Hrvatskoj i to su glavni problemi, rekao je predsjednik SDP-a Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!