Šef diplomacije BiH optimističan oko dogovora o izbornoj reformi

21.02.2023.

Zadnja izmjena 12:51

Autor: P.F./HRT

Ministri vanjskih poslova RH i BiH  Gordan Grlić Radman i Elmedin Konaković

Ministri vanjskih poslova RH i BiH Gordan Grlić Radman i Elmedin Konaković

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković stigao je u Hrvatsku. To mu je prvi službeni posjet Zagrebu od imenovanja na dužnost šefa bosanskohercegovačke diplomacije. Sastat će se s hrvatskim kolegom te predsjednikom Republike i Vlade. 

Konaković je rekao kako politika konfrontacije nije dobra ni za jednu stranu te kako prepoznaje nepravednost preglasavanja Hrvata u BiH, ali i širu diskriminaciju etničkih skupina u izbornom zakonu za koji je optimističan da će biti dogovorno izmijenjen. 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najprije se sastao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a zatim i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Kasno poslijepodne sastat će se i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

- Na dnevnom redu, uz bilateralne odnose i jačanje gospodarske suradnje, bila su i otvorena pitanja, konkretno razgraničenje, zbrinjavanje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kao i energetska suradnja na Buškom jezeru, izvijestio je u podnevnom Dnevniku HTV-a novinar Gordan Žvanović.

- Ministar Grlić Radman izrazio je snažnu potporu BiH na njezinu putu prema pristupanju EU-u, posebno nakon što je ta zemlja u prosincu prošle godine dobila status kandidata. Hrvatski šef diplomacije zauzeo se za provođenje svih potrebnih reformi, uključujući reformu izbornog sustava koji je dogovoren sporazumom vladajuće većine. Ministar Grlić Radman rekao je kako je to izrazito važno zbog funkcionalnosti BiH i njezine političke stabilnosti, ali i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, dodao je Žvanović.

- Ministar Konaković rekao je da se prva konkretna rješenja za to pitanje mogu očekivati već na zajedničkoj sjednici dviju vlada koja bi se trebala održati u lipnju. On se inače zauzeo za jačanje regionalne suradnje i za poboljšavanje odnosa u regiji, istaknuo je Žvanović.

- U novom Vijeću ministara BiH, čiji je ministar Konaković član, vidimo proeuropskog partnera s kojim možemo jačati suradnju u svim bilateralnim odnosima, multilateralnim forumima kao i na području europskih integracija kojih je Hrvatska iskreni zagovaratelj, rekao je Grlić Radman.

- Prvi službeni posjet je bio Bruxellesu i željeli smo zapravo tako na simboličan način pokazati što su prioriteti naših vanjskih politika i poslati jake poruke našim prijateljima diljem svijeta. BiH je zemlja koja ima euroatlantske ambicije. Imamo jedan momentum dobivanja kandidatskog statusa koji nažalost nije posljedica neke naše dobre političke priče nego šire geopolitičke priče, istaknuo je Konaković.

Činjenicu da ga primaju premijer, predsjednik i šef diplomacije, Konaković je na konferenciji s hrvatskim kolegom po dužnosti nakon susreta nazvao znakom dobrodošlice i ispružene ruke kako bi se u regiji smirile političke tenzije i otvarale perspektive za ozbiljne ekonomske procese.

Konaković smatra da se o BiH, koja je najbrže u povijesti formirala vlast nakon izbora te je stekla status kandidata za EU, u zadnje vrijeme govori u optimističnijem svjetlu te da se treba iskoristiti taj pozitivni zamah.

- BiH je čvrstog opredjeljenja da euroatlantski put nema alternativu, s tim da će 'euro' dio ići brže od 'atlantskog' zbog kompleksnosti političke situacije u BiH. Kandidatski status nažalost nije dobila zbog dobre političke priče nego zbog šire geopolitičke slike, rekao je Konaković.

Naglasio je kako je BiH samo 2021. godine napustilo 170.000 ljudi, što je signal da nam politike nadvikivanja i konfrontiranja nisu donijele ništa dobro, osim političkih bodova za političare koji se igraju s emocijama ljudi, što na ovim prostorima nije teško. 

Pokušavamo politikom kompromisa, dijaloga i razgovora pomaknuti stvari s mrtve točke, rekao je Konaković dodavši da je politika dijaloga teži put. 

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska želi rješavati svako pitanje koje opterećuje odnose, istaknuvši važnost regionalne suradnje. Poručio je kako je su Hrvatska i BiH prirodno usmjerene na suradnju, prije svega geopolitički, te da Zagreb ostaje snažan zagovornik europskog puta susjedne države.

Hrvatski ministar novo vijeće ministara BiH smatra proeuropskim partnerom s kojim se mogu jačati bilateralni i multilateralni odnosi, a obojica ministara pozdravili su zajedničku sjednicu dviju vlada najavljenu za lipanj. Hrvatski ministar taj je format nazvao najvećim oblikom suradnje dviju država te je najavio pomoć hrvatskog znanja i ekspertize na europskom putu BiH. 

Konaković je rekao da bi do tada dvije strane trebale postići konkretna rješenja o promjeni izbornog zakona koja će biti iznesena na sjednici, podsjetivši da je to pitanje određeno i koalicijskim sporazumom nove vlade koji predviđaju rok od šest mjeseci od formiranja svih dijelova vlasti.

Grlić Radman je izrazio nadu da će se uspješno provesti sveobuhvatna izborna i ograničena ustavna reforma kako bi se postigla ravnopravnost triju konstitutivnih naroda utemeljena u Daytonskom sporazumu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!