16:52 / 30.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Koncesionari: Koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti brane lobiji koji od toga imaju koristi

-

-

Foto: - / -

Za pacijente se neće ništa promijeniti, a bune se političke strukture koje imaju korist od sadašnjeg stanja, poručili su koncesionari s konferencije za novinare.
Nakon što su izmjene novog nacrta Zakona o primarnoj zdravstvenoj zaštiti napali i sindikati i udruge pacijenata jer smatraju da se javno zdravstvo ne smije privatizirati i da će pacijenti iz toga izvući deblji kraj, oglasili su se i liječnici koncesionari.

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite prozvala je sindikate da namjerno plaše i dezinformiraju javnost kako bi zaštitili interese pojedinih lobija povezanih s domovima zdravlja i lokalnim zajednicama, koji od sadašnjeg sustava koncesija imaju najviše koristi.

Za pacijente se neće ništa promijeniti, a bune se političke strukture koje imaju korist od sadašnjeg stanja, poručili su koncesionari s konferencije za novinare.

Prijedlogom zakona zdravstvenoj zaštiti, o kojemu javna rasprava traje do 4. svibnja, ni na koji se način ne mijenja košarica usluga za osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), poručuju koncesionari. Košarica usluga, kažu, bit će tema izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će se mijenjati nakon Zakona o zdravstvenoj zaštiti. O tome će, ističu, odlučivati politika i HZZO, a ne liječnici.

Proglasili su nas tajkunima, a jako bismo voljeli vidjeti kolike su plaće sindikalnih čelnika i ravnatelja domova zdravlja, pa da vidimo tko je tajkun", rekla je predsjednica Udruge Josipa Rodić.

Osiguranicima se ništa ne mijenja, samo se liječnicima u primarnoj zaštiti mijenja pravni status. S izmjenama koje donosi novi zakon sustav zdravstvene zaštite postaje jeftiniji, a smanjuje se administracija i skraćuju liste čekanja jer će veći dio usluga obavljati liječnici u primarnoj, ističu koncesionari.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!