07:37 / 26.02.2020.

Autor: HRT

Konferencija Civilne zaštite o koronavirusu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do daljnjega, konferencija će se održavati dva puta dnevno u 9 i u 16 sati
U 9 sati je počela konferencija za novinare nacionalne Civilne zaštite, koja bi se - do daljnjega - trebala održavati dva puta dnevno u 9 i u 16 sati. 

Predsjednik Stožera Davor Božinović u uvodnom dijelu je rekao da će dva puta dnevno izvještavati o svim relevantnim aktivnostima oko koronavirusa. Danas će se održati sastanak sa svim čelnicima stožera civilne zaštite u županijama, sastanak počinje u 12, rekao je, nakon čega će davati izjave.

Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o jučerašnjem posjetu Italiji, govorio je o aktivnostima koje Talijani poduzimaju za suzbijanje koronavirusa, a zadovoljan je situacijom u Hrvatskoj. Dodao je kako imamo samo 2 oboljela, a svi ostali testirani su negativni. Beroš kaže da ulazimo u drugu fazu obrane od ugroze gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Dodao je da smo mi na početku cijele priče i vjeruje da mi to možemo odraditi.

- Uz početne blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma, sve ostalo će biti iskontrolirano i dovedeno u savršeni red. Treba napomenuti da ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe - preko 80% bolesnika ima samo blagi oblik bolesti, rekao je ministar zdravstva.

Zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenog sustava ministar moli da svi prate smjernice tko se treba, a tko ne treba javiti u zdravstvenu ustanovu. Bolesnici koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripe, moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika. Oni koji su bili u zaraženim područjima, mogu se javiti telefonom.

Bolesnici koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripe, moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika. Oni koji su bili u zaraženim područjima, mogu se javiti telefonom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da je epidemiološka služba imala zadatak što prije pronaći sve osobe s kojima su bili u kontaktu oboljeli, što je u najvećoj mjeri i uspjelo. Rekao je da je sve više zemalja koja su zahvaćena koronavirusom - više nisu Kina, Juna Koreja i talijanske pokrajine Lombardija i Venet, sada je prošireno na Hong Kong, Japan, Iran, Singapur i još 2 talijanske pokrajine.

Capak kaže da imamo novu situaciju budući da imamo i drugi slučaj zaraze - epidemiolozi su krenuli s intervjuiranjem njegovih kontakata i propisivanjem mjera koje treba poduzeti.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić je rekla da se trude sve držati pod kontrolom i za sada je sve u redu. Dodala je da, zahvaljujući brzoj identifikaciji prvog zaraženog, identificiran je i drugi pacijent, a postoji sumnja i za trećeg zaraženog, no to će danas točno znati. Rekla je da svi testirani su imali iznimno blage oblike bolesti i nakon negativnih nalaza su pušteni kući. Za dva bolesnika je rekla da imaju blagu kliničku sliku, dobro su, dobivaju potrebne lijekove i za sada se ne očekuju komplikacije.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je govorio o uputama koje su dobili granični policajci koji su uključeni u rad kriznog stožera od prvog dana. S obzirom na to da sada ima više zaraženog područja, sada će ići nove upute, rekao je.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić je govorio o radu djelatnika državnog inspektorata, rekao je da su od početka uključeni u rad stožera jer rade na najfrekventnijim točkama.

Markotić je rekla da je sljedeći sumnjivi bolesnik bio smješten u zasebnu sobu, ali s obzirom da se kapaciteti pune, razmišljamo o tome da ih stave zajedno u sobu.

Komentirajući odgađanje operacija u KBC-u Zagreb, Beroš kaže da je preporuka zabrane posjeta razumna, iako nema utemeljenja struke za takvu odluku. Dodao je da će zdravstveni sustav funkcionirati normalno, čak i pojačano, a osim zabrane posjeta nema elemenata za druge zabrane.

Capak je naglasio da moramo biti svjesni da uz koronavirus imamo i epidemiju gripe koja je izuzetno zarazna, a jako mali broj ljudi se cijepi protiv nje. Ovakva mjera odgađanja operacija i zabrana posjeta se mora ionako provoditi zbog gripe.

Capak je odgovarao na novinarsko pitanje kako i kojim prijevoznim sredstvom je zaraženi mladić ušao u Hrvatsku, rekao je da je stigao autobusom, a prema smjernicama, traži se jedan red ispred i jedan red iza, a oni su te kontakte pohvatali.

Na pitanje što će biti sa sportskim aktivnostima, Božinović kaže da stožer raspravlja o javni okupljanjima, tako i o sportskim događanjima. Za sada prevladava mišljenje da se pristupa svakom slučaju pojedinačno, jer ono što je danas, ne mora biti sutra. Rekao je da se poduzima sve da se koronavirus dalje ne širi, kaže da sve službe pokazuju ispravnost puta.

Beroš kaže da nakon pojave virusa, uvijek slijedi određena panika, ali za nju nema utemeljenja.

- Ovo je za nas određeni šok, ali moramo biti trezveni znati da to nije ugroza koja je znatna, naglasio je.

Markotić je rekla da se radi o virusnoj bolesti, a za njih nemamo specifične rokove koji direktno djeluju na taj virus, pa je liječenje primarno simptomatski, što znači da se skida temperatura, po potrebi se daje infuzija, prati se vitalni znaci.

- Također, mi smo prema nekakvim informacijama koje imamo od kolega iz svijeta, počeli primjenjivati jedan antivirusni lijek koji se inače koristi u liječenju HIV-a jer dosadašnji podaci, tijekom ove epidemije, govore da postoji izvjesna mogućnost da bi taj lijek mogao djelovati. On je ispitan i dobro djeluje protiv te bolesti, pa ga primjenjujemo s obzirom na to da imamo taj lijek, rekla je.

Dodala je da postoji još jedan antivirusni lijek, ali je u fazi ispitivanja.

U podne se u Zagrebu okuplja Nacionalni krizni stožer za borbu s koronavirusom na koji dolaze i čelnici županijskih stožera. Pretpostavlja se da će na tom sastanku odrediti lokacije predviđene za županijske karantene.Koronavirus u Hrvatskoj - što znamo dosad

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!