Tomašević: Vjerujem da će se sljedeće godine vidjeti trasformacija koju smo građanima obećali

11:08 / 28.12.2021.

Autor: M.M./HRT

Tomislav Tomašević i Joško Klisović

Tomislav Tomašević i Joško Klisović

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekapitulirajući rad gradske uprave rekao je da je iza njih vrlo izazovno razdoblje. Istaknuo je da od 1. siječnja 2022. počinje preustroj Gradske uprave pri čemu će se broj gradskih ureda smanjiti s 27 na 16.

- Imali smo dosta procesa koje je trebalo stabilizirati nakon što smo preuzeli vlast. Posebice vezano za financijsku stabilizaciju. Morali smo dignuti kredit za likvidnost od 400 milijuna kuna, što je prvi put u gradu Zagrebu, i to pokazuje kakva je bila situacija, rekao je.

Istaknuo je i da su radili rezove, te da su rezali ponajprije sebi u gradskoj upravi - "najvišim pročelničkim, savjetničkim pozicijama, zatim vezano za vozni park, vijećnike, a posliej i materijalne i druge troškove". 

Izdvojio je preustroj gradske uprave koji stupa na snagu 1. siječnja. Tada će grad Zagreb umjesto 27 imati 16 ureda koje će voditi vd pročelnici dok se ne raspišu natječaji, rekao je Tomašević.

Najavio je da će Grad uskoro imati i pročelnika za upravljanje imovinom te glasnogovornika kojeg će izabrati javnim natječajem.

- Krenut ćemo konačno s popunjavanjem osnovnih kadrova kako bismo mogli upravljati gradom, dodaje Tomašević.

Upozorio je kako su zbog neodgovarajućeg zakonskog okvira morali čekati čak godinu da izaberu svoje pročelnike.

- Bila je to izazovna godina. Sljedeće godine, budući da završavaju i javni natječaji u upravama i gradskim poduzećima, očekujemo da se sve stabilizira i da u potpunosti preuzmemo uzde upravljanja gradom, kazao je Tomašević.

Istaknuo je kako grad prvi put ima četveročlanu Upravu Zagrebačkog holdinga koja je u potpunosti izabrana na javnom natječaju, što se, kako je rekao, nikada nije dogodilo. 

- Završio je i javni natječaj za upravu ZET-a. Mogu najaviti da će biti još članova s obzirom na posao koji je potreban u ZET-u kako bi oni mogli biti tim i kako bi mogli raditi na restrukturiranju, izvijestio je Tomašević.

- Nismo zadovoljni i više ćemo raditi na obnovi nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu za obnovu i Ministarstvu graditeljstva, napravili svoje natječaje i dijelili po 50.000 kuna pomoći građanima kojima su oštećeni domovi... Međutim, ne možemo reći da je počela obnova privatnih domova. 

- Tražili smo izmjene Zakona o obnovi koje su se dogodile, tu sad stvarno nema više nikakvog alibija da od strane države krenu odluke u punom smislu te riječi, rekao je.

Istaknuo je i kako od sljedeće godine očekuje daljnju stabilizaciju i razvojne projekte. Najavio je i da će upotrebljavati digitalne alate koji će pomoći da poslovanje Grada bude transparentnije.

- Vjerujem da će se sljedeće godine u punom svjetlu vidjeti trasformacija koju smo građanima obećali, rekao je.

Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, istaknuo je da su imali produktivnu i konstruktivnu skupštinu u posljednjih šest sjednica.

- Imali smo 213 točaka dnevnog reda, razmatrali 343 akta, od kojih smo usvojili 317. Konstruktivnost se vidi i po tome što su amandmani koji su podneseni, iako su dolazili i od oporbe, bili prihvaćeni ako se procijenilo da su oni kvalitetni i unapređuju akte koje smo usvajali, rekao je. 

- Skupština je napravila dobar posao, učinkovito smo zasjedali. Zastupnici su imali sve mogućnosti da iznesu političke stavove, stavove svojih političkih klubova, predstave se svojim argumentima i utječu na donošenje odluka, istaknuo je.

Dodao je da je reorganizacija Gradske uprave napravljena na samom početku njihova mandata te da su smanjili broj ureda s 27 na 16.

Puknuće cijevi

Na pitanje je li zadovoljan radom Skupštine Klisović je odgovorio kako je sve skupa bilo u granicama političkog fair-playa.

U komentaru na novo puknuće cijevi na Ribnjaku, rekao je da je bio na mjestu događaja.

- Kad je pukla cijev u Selskoj, zatražio sam da se napravi strateški dugoročni plan obnove postojeće infrastrukture. To nije posao koji se može napraviti preko noći već će trajati desetljećima i puno će koštati, rekao je i dodao kako misli da gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu te da imaju ideju kako će se obnavljati vodovodna infrastruktura.

Tomašević je dodao kako je, na sreću, ovaj put puknula manja cijev, a ne ona magistralna.

- U sljedećih osam godina ulaganje od 2 milijarde kuna iz europskih fondova ići će u grad Zagreb, ulaganje u novu mrežu vodoopskrbe i odvodnje, modernizaciju postojeće. Te 2 milijarde kuna neće biti dovoljne za sve što se nije napravilo zadnjih 20 godina i zato ćemo osiguravati i dodatna sredstva iz proračuna grada Zagreba, rekao je.

Dodao je da bi cijev trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, a zatim će se normalizirati i promet.

Doček Nove godine

Gradonačelnik Tomašević rekao je da se bave s jedne strane sigurnošću građana iz perspektive epidemije, a s druge strane sigurnosti građana iz perspektive ograđivanja Trga.

- To je veliki izazov. Nije lako organizirati bilo što kad se mijenjaju i pravila i epidemiološka situacija, istaknuo je.

Žičara 

Na upit o žičari rekao je da sada slijedi izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke na točkama koje će definirati Državni inpektorat.

- Nakon toga ide procedura koja uključuje sanitarnu inspekciju, Ministarstvo prometa i MUP. Realna situacija je da bi žičara mogla biti otvorena krajem siječnja ili početkom veljače, istaknuo je.

Suradnja s Vladom

Osvrnuo se i na suradnju  s Vladom.

- Ja sam gradonačelnik grada Zagreba i moja je dužnost zastupati interese grada Zagreba i građana. Kad govorimo o obnovi, rekao sam već da ne možemo biti zadovoljni. Ne znam tko može biti time zadovoljan, kad govorimo o obnovi privatnih zgrada, rekao je, te dodao: jasno je da se oko brojnih stvari ne slažemo, da smo iz različitih političkih opcija, ali moramo imati otvorene kanale komunikacije, i to nezadovoljstvo rješavati. To nije ni prva ni posljednja situacija da su različite opcije na vlasti u gradu i u državi. Usprkos svim političkim razlikama, mi moramo probleme rješavati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!