Konferencija: Klimatski sat otkucava i prijeti čovječanstvu

26.04.2022.

11:04

Autor: M.M./HRT/Hina

Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Večernji list i izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, u Zagrebu su organizirali konferenciju "Hrvatska kakvu trebamo - Zelenim razvojem protiv klimatske krize" i na jednom mjestu okupili različite stručnjake - znanstvenike, tehnološke stručnjake, kreatore javnih politika, ekološke aktiviste i gospodarstvenike. Na konferenciji je sudjelovao i predsjedik Zoran Milanović, brojni ministri te gradonačelnik Zagreba. Namjera je bila putem rasprave i stručnih predavanja podići svijest javnosti o opasnostima klimatske krize i potrebi da se ona prevlada. 

- Hrvatska je zemlja koja živi od usluga, turizma, ljepote i čistoće. Posjećuju nas ljudi koji imaju drugačije interese nego prije 50 godina i više kriterije i ne možete ih dočekati s otvorenom kantom za smeće, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako zelena transformacija mora postati način života i svijesti.

- Bitno je da nas to ne prevali i da ne postane ideologija. Ideologijama je mjesto u politici i moraš imati neki ljudski kompas i to te mora voditi. Ovo nije ideologija, već praktična rješenja za probleme koje smo kreirali sami. Svijet je danas neusporedivo čišći, ljepši i zdraviji nego u doba mog dječaštva, rekao je.

Istaknuo je kako je Europske komisija shvatila da nećemo tako brzo svi voziti električne automobile i da će auti na unutarnja sagorijevanja biti među nama još godinama.

- Ako to shvatiš onda si prepoznao probleme, dobro ga definirao i na njemu možeš raditi. Ako se zanosiš da ćemo sutra imati električne automobile, da ćemo ih moći puniti - nećemo. Nikada nisam živio u kući, nisam imao pristup električnoj energiji, rekao je predsjednik Milanović i istaknuo kako je punjenje automobila cijeli niz problema koje moramo prihvatiti da postoje.

Rekao je i kako SAD, najveća ekonomija svijeta i najveći zagađivač osim Kine, tu ideologiju nije prihvatio. 

- Potrebne su jasne dugoročne mjere i svijest da ne ide preko noći. Ako to shvatimo napravit ćemo nešto za generaciju koja dolazi. Plin neće nestati preko noći. Hrvatska ima neke izvore, toga je sve manje i manje i moramo se oslanjati na uvoz. Mi smo na sigurnom, ali Njemačka nije. Ona je svoju energetsku politiku bazirala na bliskim odnosima s Rusijom 20 godina. To se ne može odmah promijeniti. Zato sve velike izjave - odričemo se ruskih energenata - to je nemoguće u ovom trenutku. Onaj tko stvara iluziju da je moguće je politički iluzionist, izrazito opasna sorta ljudi, rekao je predsjednik.

Milanović se osvrnuo i na atomsku energiju. Rekao je kako je 30 kilometara od Zagreba nuklearka koja je puštena u pogon krajem 70-tih godina, te da se Slovenci grupiraju da naprave još jedan blok.

- Tiče li se to Hrvatske - da. Stvara li nam nervozu - kod mene ne jer vidim da nema druge. Finska koja je ekološka država gradi nuklearke, Austrija koje je ekološka država njih se užasava. Njemačka od geološkog potresa do potresa. Takva se dugoročna politika ne može voditi. Njemačka će se morati odlučiti hoće li to biti ruski plin ili će graditi nuklearke, pa im Rusija strateški neće trebati. Ali zanimljivo je da zadnjih 20 godina nisu vidjeli sigurnosni problem u Rusiji, jer da jesu nikada se ne bi vezali uz Rusiju i prihvatili bi od dva rizika manji, a to je nuklearna energija, rekao je predsjednik, te zaključio da se svijet dramatično promijenio u nekoliko tjedana.

Mor: Klimatski sat otkucava i prijeti čovječanstvu

Izraelski veleposlanik Ilan Mor upozorio je kako više nema sumnje da se nalazimo u alarmantnoj klimatskoj situaciji. Znakovi su jasni, a niti jedna zemlja nije imuna na te probleme, poručio je.

Stoga, naglasio je Mor, moramo odgovoriti na pitanje želimo li nastaviti živjeti kao dosad ili ćemo se okrenuti "novom normalnom" u kojem ćemo koristiti tehnologiju 21. stoljeća kako bismo popravili štetu koju smo nanijeli "majci Zemlji".

- Klimatski sat otkucava i prijeti čovječanstvu, upozorio je. Navevši izraelske klimatske tehnološke inovacije, Mor je ocijenio da je konferencija važan korak u suradnji Izraela i Hrvatske u rješavanju klimatske problematike.

Ističući kako Zagreb treba biti zelen i održiv, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako rade na pripremi projekata radi proširenja tramvajske mreže, a do kraja godine će obnoviti vozni park ZET-a sa 65 novih autobusa.

Uz to će do kraja mandata nabaviti 60 novih tramvaja, uglavnom sredstvima iz EU projekata. Također ulažu u biciklističku infrastrukturu pa će do kraja godine biti tisuću novih biciklističkih parkirališnih mjesta.

Uz novi sustav gospodarenja otpadom, najavio je da se ide u solarizaciju krovova na javnim zgradama, a pomoći će građanima da solariziraju svoje krovove.

- U tri godine mislimo postaviti 50 MGW instaliranih kapaciteta, kazao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!