Konferencija "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima"

29.03.2023.

14:36

Autor: IMS HTV-a/HRT/Hina/D.S.

Vesna Teršelič

Vesna Teršelič

Foto: HTV / HRT

"Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima" naziv je konferencije za novinare na kojoj je upozoreno na to da je do sada izostalo ozbiljnije suočavanje društva s odgovornošću za rat u BiH i strašne zločine počinjene u to vrijeme. 

O tim se zločinima treba više govoriti i u politici i u medijima jer nasilje ne zastarijeva, istaknuto je na konferenciji.


- Smatramo da je važno napraviti zaokret u politici zataškavanja, i mislimo da je svaki dan mogući dan za taj zaokret, i pozivamo vlasti Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine da okrenu stranicu i zaustave poricanje zločina, stvarno svi trebamo zaokret prema pamćenju svih žrtava što uključuje i one ubijene u naše ime bez našeg pristanka, izjavila je Vesna Teršelič, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću.


- Možda se pitamo zašto se mora govoriti o zločinima koji su se dogodili prije 30 i više godina, ali ima smisla na ljudskoj razini, svatko tko doživi nasilje, tko je žrtva, treba mu to, da mu druga strana kaže da, to je nepravedno, to je nasilje, to se nije smjelo dogoditi. Na taj način mi pomalo dižemo dostojanstvo na koje svatko ima pravo kao čovjek, poručila je Ana-Marija Raffai, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje.

Osam udruga civilnog društva ponovno je uputilo poziv predsjedniku Republike i premijeru da se javno se ispričaju u ime Republike Hrvatske za zločin koji su postrojbe HVO-a počinile nad muslimanskim stanovništvom prije 30 godina u Ahmićima pokraj Viteza u BiH.


- Zahtijevamo od predsjednika Republike i premijera da se javno distanciraju od ratnog zločina u Ahmićima i drugih zločina koji su 90-ih počinjeni i u naše ime, poručila je Teršelič. 


Za taj zločin do sada su se ispričali Ivo Josipović i Stjepan Mesić, a u Ahmićima je bila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Zločin u Ahmićima, počinjen je 16. travnja 1993. tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH. Ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece.


Zločin je procesuiran pred sudovima u Haagu i Sarajevu, o njemu je dio hrvatskih medija detaljno izvještavao, no usprkos tome, smatraju udruge civilnog društva, izostalo je ozbiljnije suočavanje društva s našom odgovornošću za rat u BiH i za zločine počinjene u naše ime.


Mirovna aktivistkinja Ana-Marija Raffai najavila je akciju "Ne u naše ime - 30 godina od ratnog zločina u Ahmićima" koja će se održati 15. travnja u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, od 12 do 12.30, u znak sjećanja na žrtve tog ratnog zločina.


Istoga dana u 17 sati u zagrebačkom Kulturno-informativno centru (KIC) održat će se razgovor uz prikazivanje videodokumentacije Ahmići 48 sati pepela i krvi, u produkciji Sense Centra za tranzicijsku pravdu, čiji su novinari pratili sva suđenja u Haagu.


Akciju organizira osam udruga civilnog društva, uz ostale Centar za žene žrtve rata - ROSA, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje (RAND), Documenta te sarajevsko Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!