13:56 / 06.12.2019.

Autor: HRT

Konferencija o pomorstvu: 80 posto onečišćenja Jadrana dolazi s kopna

-

-

Foto: - / -

Na sjevernom Jadranu je sve veći broj plastike hrvatskog porijekla.
Najveće onečišćenje Jadranskog mora, čak 80 posto, dolazi s kopna, a od plovila na moru glavni onečišćivači su mala plovila i jahte, istaknuto je u petak na konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi u povodu Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika sv. Nikole.

- Moramo znati da u more dolazi otprilike 20 posto otpada s brodova, a 80 posto s kopna, što znači kako mi možemo rješavati problem onečišćenja koji dolazi s brodova koliko god hoćemo, ali još ćemo imati 80 posto smeća s kopna, upozorio je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić na konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, koja se održava u hotelu "La Meridien Lav" u Podstrani.

Po njegovim riječima, u posljednje vrijeme počela se pojavljivati i plastika u velikim količinama, a dio toga je albanska plastika koja dolazi njihovim rijekama. No, rekao je Orlić, neka ispitivanja na sjevernom Jadranu su pokazala da je 80 posto plastike hrvatskog porijekla. Objasnio je kako balastne vode koje ispuštaju brodovi i plovila u naše more donose "organizme koji nisu autohtoni".

- Mi s velikim međunarodnim brodovima nemamo problema, oni se kontroliraju i inspekcija ih posjećuje, te oni moraju voditi knjige o ulju i balastnim vodama na temelju kojih se može vidjeti kad ih je tko i gdje ispustio. Nama su osnovni problem male jahte, kojih imamo na našem Jadranu tijekom ljetnih mjeseci oko 180.000, i jako je teško iskontrolirati toliku masu plovila, istaknuo je Orlić.

Ocijenio je da je za čisto more najvažnija edukacija.

- Ljudi moraju postati svjesni što nama Jadran znači i kakav nam je resurs i kako ćemo ga očuvati, poručio je Orlić. Također je rekao kako su "relativno visoke" kazne za onečišćivače Jadrana, te je, primjerice, ove godine naplaćeno 500.000 kuna, npr. za korištenje goriva s količinom sumpora većom od dopuštene.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver je istaknuo kako je u tijeku nabava novih plovila i obnova flote Jadrolinije, što će je učiniti još konkurentnijom.

- Vjerujem da će se rezultati tog procesa vidjeti do iduće sezone, dodao je Bilaver.

Bilaver je istaknuo kako se Hrvatska izborila da tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije sljedeće godine jedan od prioriteta njegova rada bude pomorstvo.

- U Opatiji ćemo u ožujku imati neformalno vijeće ministara, gdje ćemo raspravljati o pomorstvu i imat ćemo priliku predstaviti tradiciju koju pomorstvo u Hrvatskoj baštini, rekao je Bilaver.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo kako ta županija zauzima gotovo 30 posto Jadranske obale te provodi aktivnosti na sprječavanju onečišćenja Jadrana.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako u Hrvatskoj ima oko 15.000 aktivnih pomoraca te da svake godine tisuću polaznika završi pomorske fakultete ili škole, što je zalog perspektive našeg pomorstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!