Stanje vatrogasnog sustava uoči ljetne sezone je zadovoljavajuće

06.06.2022.

13:04

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

S približavanjem ljeta počinje glavni dio protupožarne sezone

S približavanjem ljeta počinje glavni dio protupožarne sezone

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

S približavanjem ljeta u Hrvatskoj počinje glavni dio protupožarne sezone koji je usmjeren na priobalje. Prošle sezone vatrogasci su sanirali više od 3 tisuće požara, a izgorjelo je više od 14 tisuća hektara. Uoči nove sezone u operativnom zapovjedništvu u Divuljama održana je konferencija o spremnosti sustava. 

Na konferenciji je rečeno da je stanje u vatrogasnom sustavu zadovoljavajuće, te da su već odrađene neke promidžbene aktivnosti kojima se pokušava utjecati na nesavjesne građane da pametno koriste vatru na otvorenom ili ju uopće ne koriste tijekom ljetne sezone, izvijestio je u podnevnom Dnevniku HRT-ov novinar Ivica Đuzel.

Istaknuo je i kako će 13. lipnja u Divuljama s radom početi i operativni centar za cijelo priobalje.

- U vatrogasnom sustavu je 1100 profesionalnih vatrogasaca i 5000 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava. Stanje sa zračnim snagama je isto kao i prošle godine - pet kanadera, šest air tractora. Oni će se u zrak dizati po potrebi, rekao je Đuzel.

- Ne možete imat svih 6 ili 5 zrakoplova u jednom trenutku ispravnih uvijek. Neki mora ići na remont, evo dogodilo nam se da je jedan sletio i da mu je antena napukla, on mora biti van uporabe dok se antena ne zamijeni. To nije zabrinjavajuće, rekao je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

- Očekujemo povećani broj požara ove godine u glavnom naporu protupožarne sezone. Proglasili smo 13. lipnja kao glavni početak glavnog napora protupožarne sezone kada će početi raditi i operativno vatrogasno zapovjedništvo ovdje u divuljama što se tiče broja ljudi do 1000 sezonskih vatrogasaca je odobreno, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!