21:21 / 25.02.2019.

Autor: HRT

Konferencija o zaštiti Jadrana i gospodarenju otpadom u gradovima uz obalu Jadrana

-

-

Foto: - / -

Konferencija, koja je okupila predstavnike Sabora, ministarstava, EP-a, gradova uz obalu Jadranskog mora, komunalnih poduzeća, banaka, gospodarstvenika i ribara te stručnjake zaštite okoliša, trebala bi dati odgovor kako najbolje i najekonomičnije očuvati Jadransko more reciklažnom industrijom.
Međunarodna tehnološka konferencija o zaštiti Jadranskog mora i održivom gospodarenju komunalnim otpadom u gradovima uz jadransku obalu Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH održava se u  ponedjeljak i utorak u Dubrovniku.

Predstavnik organizatora Đuro Horvat istaknuo je prilikom otvaranja konferencije kako je problem zagađenje mora komunalnim otpadom nastao prije pedeset godina i predstavlja globalni problem.

- Trebamo taj problem riješiti znanjem i tehnologijom, a ne sukobima. Naglasio je kako rješenje nije u skupljanju smeća u moru, već da otpad uopće ne završi u moru. Moramo otkrivati nove tehnologije i primjenjivati ih. Svijet se razvijao kroz dimenzije proizvodnje sirovina i proizvoda, a sad trebamo razviti i treću dimenziju reciklaže, dodao je Horvat.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podsjetio je kako se plastiku kao materijal star samo 150 godina prvenstveno vezalo za razvoj, ali je s vremenom dobila svoju tamnu stranu.

- Jeftin način proizvodnje plastike, što ju je isprva učinilo popularnom, s vremenom je postao razlog za brigu na globalnoj razini.   U EU brzo se razvila osjetljivost kako bi se pronašli mehanizmi za smanjenje opasnosti, a u proteklom mandatu Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća prepoznata je štetna strana plastike koja ugrožava osnovnu ekološku ravnotežu, rekao je Picula. Napomenuo je da se svake godine osam milijardi tona plastike preseli u more, 40 posto plastike se ne reciklira, a "radni vijek" plastične vrećice iznosi prosječno 15 minuta.

- Europski parlament donio je niz direktiva kako bi članice do 2050. godine reciklirale 90 posto plastične mase. To je poticaj i graničnim zemljama EU. Hrvatska graniči s tri kandidata za EU pa će ova konferencija našim naporima dati regionalni okvir i potaknuti susjede na odgovorniji odnos prema plastičnom otpadom, zaključio je Picula.

Konferencija, koja je okupila predstavnike Hrvatskog sabora, ministarstava, Europskog parlamenta, gradova uz obalu Jadranskog mora, komunalnih poduzeća, banaka, gospodarstvenika i ribara te stručnjake zaštite okoliša, trebala bi  dati odgovor kako najbolje i najekonomičnije očuvati Jadransko more reciklažnom industrijom. Konferencija se održava  pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!