10:29 / 10.09.2021.

Autor: HRT/D.D.

Bogat dvodnevni program na 30. obljetnici bitke za Vukovar

Konferencija povodom obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar

Konferencija povodom obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar

Foto: Davor_Javorovic/Robert Anic / PIXSELL

Dana 17. i 18. rujna održat će se obilježavanje 30. obljetnice bitke za Vukovar. Tim povodom u Vukovaru je za građane i vukovarske branitelje pripremljen bogat dvodnevni program. Koncerti, postav Taktičkog tehničkog zbora, odavanje počasti svim poginulima, ali i preleti Krila oluje, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u povodu tog obilježavanja. 

Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, umirovljeni brigadir Branko Borković i dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

- Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne neovisne i demokratske Republike Hrvatske. Vukovar je simbol otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Važno je prepoznati i prigodno vrednovati žrtvu i ulogu Vukovara i vukovarskih branitelja u Domovinskom ratu, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana. Dnevno je padalo i do 11.000 granata. Poginulo je gotovo 3 tisuće branitelja i civila.

- Ponosni smo što je Hrvatska kao država samostalna na političkoj sceni, što je članica NATO-a, EU-a - sa svim svojim problemima, ali i šansama budućim generacijama, poručio je umirovljeni birgadir HV-a i ratni zapovjednik 204. brigade Branko Borković

A da buduće generacije ne bi zaboravile, ove godine obilježit će se i 30. obljetnica same bitke. Koncerti, postav Taktičkog tehničkog zbora i Krila Oluje samo su dio programa. Ministar Mario Banožić najavljuje i završetak projekta vojarne u Vukovaru vrijednog više od 50 milijuna kuna. 

Koncerti, mimohodi, pokazne vježbe, preleti Migova i Krila Oluje

- U petak 17. rujna previđena je aktivnost u organizaciji Ministarstva obrane. U 18 sati planiran je koncert jazz orkestra Hrvatske vojske u Vukovaru na Trgu Republike Hrvatske, rekao je Medved.

- U subotu 18. rujna u 8 sati od Vodotornja do dvorca Eltz vojni orkestar izvodit će budnicu ulicama grada Vukovara. Od 9.30 pa nadalje predviđen je postav Taktičkog tehničkog zbora naoružanja borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije. U okviru programa organizirano je i sjećanje na sve poginule i bit će organizirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju Žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, dodao je.

- U 12.15 pa do 15 sati u dvorištu dvorca Eltz predviđena je središnja svečanost. Podizanjem hrvatske zastave na Vodotornju počinje program, predviđen je prelet borbenih zrakoplova i program akrobatske grupe "Krila oluje", te prigodno obraćanje i koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. Navečer u 21 sat predviđen je koncert sastava Opća opasnost, najavio je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!