Lauš: Bez potpore DEA-e i EUROPOL-a ne bi ostvarili ovakve rezultate

26.05.2023.

14:08

Autor: HRT/B.B.B.

Konferencija za medije PNUSKOK-a u Zagrebu

Konferencija za medije PNUSKOK-a u Zagrebu

Foto: HTV/IMS / HRT

U Ravnateljstvu policije, u povodu međunarodne akcije koja je rezultirala uhićenjem 37 pripadnika tzv. balkanskog narkokartela, predstavljeni su rezultati kriminalističkog istraživanja. Ta moćna organizacija uglavnom je bila uključena u trgovanje drogom i vatrenim oružjem diljem Europe. U istražni zatvor u Hrvatskoj ide 18 uhićenih.

U Zagrebu je održana konferencija za medije povodom završetka velike akcije uhićenja osumnjičenih za veći broj kaznenih dijela.

Konferenciju je započeo načelnik PNUSKOK-a u Ravnateljstvu policije, Mario Kovač, govoreći o rezultatima akcije kodnog imena 'DM' otkrio je broj privedenih, karakter akcije i dosadašnje rezultate.

- Ukupno su kazneno prijavljena 22 osumnjičenika, iz 4 države za 33 kaznena djela, zločinako odruženje, neovlašten promet drogama i nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, rekao je.

- Na kriminalističkom istraživanju radili su pripadnici PU zagrebačke. Istraživanje je provedeno uz potporu uprave kriminalističke policije. Na istraživanju su bile uključene i policije iz Belgije, Nizozemske, Njemačke, Austrije, BiH i Italije, nastavio je.

Istaknuo je i koordinaciju između različitih međunarodnih institucija.

- Važan preduvjet je bila odlična koordinacija sa USKOK-om koja je bila prisutna. Istaknuo bih važnost potpore koju EUROPOL pruža u ovim situacijama. Ovo kriminalističko istraživanje nastavak je trenda protiv kriminalističkih skupina. Ovakvih akcija je bilo više, počevši od 2016., akcije "TEBRA", "Familije", "AMG-a" i "Smarta", "Veritasa", "Scriptuma" i "Štapina".

Zaplijenjeno je gotovo 120 kilograma kokaina


Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vedran Libl, istaknuo je protiv koga će biti dignute optužnice.

- U daljnjem tijeku istrage biti će potrebno realizirati međunarodnu suradnju. Istražni sudac odredio je istražni zatvor i za osobe koje se ne nalaze u Hrvatskoj, rekao je.

Voditelj Službe kriminaliteta droga, Goran Lauš govorio je o tijeku istrage i istaknuo zanimljive detalje o akcijama koje je provodila policija.

- Saznali smo da osobe na području Zagreba posjeduju nekoliko stanova koji su namijenjeni za preprodaju droge i oružja. Isti su bili pripadnici kriminalne ćelije unutar klastera poznatog pod nazivom "Balkanski kartel", kazao je.

- Zaplijenili smo ukupno 2 pištolja, 4 kg kokaina, 1.3 kg heroina, 30.6 kg punila, elektrodetonator, 2000 komada streljiva i novčani iznos od 8000 eura, nastavio je.

Lauš je otkrio i detalje o uhićenjima koja su se događala izvan Republike Hrvatske, temeljem europskog uhidbenog naloga.

- Tijekom pripremnih radnji smo kroz suradnju sa kolegama iz Slovenije i Austrije presreli jedno vozilo na području Republike Austrije, gdje je u skrivenom prostoru pronađeno 133580 eura namjenjeno za kupovinu droge na području Nizozemske i Belgije, rekao je.

- Bez potpore DEA-e i EUROPOL-a ne bi ostvarili ovakve rezultate. Temeljem europskih istražnih naloga na području Nizozemske i Slovenije su provođene istražne radnje, ustvrdio je.

Lauš je naglasio da je velik broj sličnih akcija provedeno i u zemljama partnerima gdje je pronađena veća količina droge, oružja, streljiva, pancirki i ostale vojne opreme.

Dodao je i da su izvršene pretrage zatvorskih ćelija osoba koje su bile umješane u kriminalne radnje ove grupe.

Akcija slovenske policije

Akcija slovenske policije

Foto: HTV/IMS / HRT

Iskustva slovenske policije


Mišo Radovančević, voditelj odjela kriminaliteta droga slovenske policije dodao je kako su implikacije i intezitet ove istrage iznimno bitni kako bi se razumio njen doseg.

- Na samom početku, osvrnuo bih se na prezentaciju kolege Lauša. Naglasio bih opsežnost i važnost ove istrage koja je provedena na dijelu Balkana i EU. U upravi naše policije smo svjesni važnosti, ozbiljnosti i intezivnosti ovakvih istraga. One ne bi bile uspješne da sa kolegama iz susjednih država nemamo tradicionalno dobru suradnju, ustvrdio je.

Govorio je i o prioritetima slovenske policije kada su u pitanju istrage.

- Činjenica je da se za slovensku policiju istraga ovakvih kaznenih djela tretira kao prioritetni zadatak jer je Slovenija zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za ovakve aktivnosti, nastavio je.

Otkrio je kako je ova skupina demonstrirala iznimno visoku tehnološke sofisticiranosti i opreza.

- Istragu su u Sloveniji vodili kolege iz Sektora krim. policije PU Ljubljana u tijesnoj suradnji s Upravom generalne policijske uprave. U srijedu 24.5. razbijena je dobro organizirana skupina koja je u Sloveniji izvodila kaznena djela preprodaje nedozvoljenih droga i trgovine oružjem, naglasio je.

- Skupina je aktivno djelovala na području EU i Balkana. Skupina je dobro hijerarhijski organizirana od vođe pa do kurira. Koristili su visokotehnološke metode enkripcije i demonstrirali su visoku razinu opreza kada je u pitanju komunikacija, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!