10:13 / 01.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Konferencija "Sinergija materijalne i nematerijalne baštine"

-

-

Foto: - / -

Plenković je rekao da u sklopu Europske godine kulturne baštine hrvatsko povjerenstvo za UNESCO zajedno s tom organizacijom i EU-om priprema europski forum mladih o baštini kojem je glavni cilj obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju zajedničku budućnost.
Konferencija "Sinergija materijalne i nematerijalne baštine", u povodu dviju za Dubrovnik važnih UNESCO-ovih obljetnica - 40 godina od upisa povijesne jezgre toga grada na popis svjetske baštine i deset godina od upisa Feste svetog Vlaha na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, održava se ovog petka na dubrovačkom sveučilištu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku konferencije istaknuo je da Hrvatska kao mediteranska i srednjoeuropska država posjeduje brojna i raznovrsna kulturna i prirodna dobra, a golema kulturna i umjetnička tradicija svojim razmjerima i značenjem ima dimenzije nacionalne povijesti koja se može mjeriti i s mnogo većim zemljama nego što je Hrvatska.

- Dubrovnik i njegovi velikani u našoj povijesti imaju posebno mjesto. Grad je svojom političkom i kulturnom poviješću zauzeo privilegirano, gotovo mitsko mjesto u hrvatskoj nacionalnoj tradiciji, a zlatnim je slovima upisan i na  kulturnoj karti svijeta, naglasio je.

Podsjetivši da je Dubrovnik 1979. svrstan na popis svjetske baštine te je prije deset godina Festa svetoga Vlaha upisana na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Plenković je rekao da to govori o univerzalnim i međunarodnim dimenzijama Dubrovnika. Istaknuo je i da se taj grad, zahvaljujući bogatoj i raznolikoj baštini kroz tisućljetno trajanje i povijesne mijene, uspješno očuvao do današnjih dana i postao vjerni svjedok minulih vremena.

Plenković je naglasio i važnost Feste svetoga Vlaha koja se kontinuirano održava od kraja 10. stoljeća i koja je zadržala tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja.

Plenković je rekao i da u sklopu Europske godine kulturne baštine hrvatsko povjerenstvo za UNESCO zajedno s tom organizacijom i EU-om priprema europski forum mladih o baštini kojem je glavni cilj obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju zajedničku budućnost.

Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja bit će u petak navečer na svečanom koncertu te na Festi svetog Vlaha u Gradu, a obići će i stonske zidine te Konavle.

- Dobro je poslije 40 godina osvrnuti se i nakon svih uloženih napora vidjeti što se postiglo te kako će se upravljati u Dubrovniku. Za promidžbu grada i njegovih vrijednosti svi su odgovorni - od lokalne zajednice do Vlade, rekao je Lazare Eneloundou, direktor za kulturu i urgentna stanja UNESCO-a.

- Iznimno smo ponosni i na priznanje hrvatskoj kulturnoj baštini, ali kao što uvijek kažem, to je priznanje našim stručnjacima koji su očuvali tu baštinu i koji je obnavljaju, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Cijenimo potporu UNESCO-a koji takvim projektima pridonosi osviještenosti svih dionika za prepoznavanje svjetske baštine kao ključnog elementa stabilnosti i dijaloga među zemljama u svijetu, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!