U Udruzi Franak osjećaju da su ih prevarili i sudstvo i Vlada

17.06.2023.

Zadnja izmjena 16:50

Autor: HRT

Konferencija za medije Udruge Franak

Konferencija za medije Udruge Franak

Foto: Josip Regović / PIXSELL

Udruga Franak održala je preko puta zgrade Vrhovnog suda u 11.30 konferenciju za novinare u povodu, kako kaže, "neodrživog pravnog kaosa i nesigurnosti uslijed neujednačene sudske prakse u postupcima iz konvertiranih kredita u 'švicarcima'".

Posebno su se osvrnuli na, kako kažu, "sramotno pravno shvaćanje Županijskog suda u Varaždinu koji je učinio presedan i javno objavio svoje negativno pravno shvaćanje suprotno pravu Unije". U Udruzi osjećaju da su ih prevarili i sudstvo i Vlada.

Podsjetimo, nakon što je prije dva dana nastupila zastara za tužbe protiv banaka za kredite u švicarskim francima, jučer su suci Građanskog odjela varaždinskog Županijskog suda zauzeli stajalište da korisnici koji su obavili konverziju u euro nemaju pravo na odštetu. To vrijedi samo za taj sud jer Vrhovni sud o navedenim predmetima pravno stajalište nije definirao.

"Sud u Varaždinu glumi Vrhovni sud"


- Taj sud glumi Vrhovni sud koji još nije donio svoju odluku i pokušava docirati sucima ostalih sudova kako bi trebali suditi, to pravno neshvaćanje nije smjelo biti javno objavljeno i zato mi u Franku smatramo da taj sud treba rasformirati, raspustiti, i formirati novi sud s novim sucima jer ovi ne izvršavaju svoju ulogu u skladu s Ustavom RH ni u skladu s pravom EU-a, izjavio je Goran Aleksić.

Slučaj "franak" bio je i današnja tema emisije HRT-a Potrošački kod. Dok su tužbe za preplaćene rate kredita u švicarskim francima otišle u zastaru, dok se i dalje čeka odluka Vrhovnog suda i dok iznenađuje odluka Županijskog suda u Varaždinu, Druga fundacija poziva građane da joj se obrate za pomoć kako bi ih zastupala na sudu i u slučajevima konverzije.

Gosti emisiji bili su Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, i Vuk Vuković, ekonomist, suosnivač Druge fundacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!