10:11 / 26.08.2021.

Autor: V.G./HRT

Zagreb: Konferencija veleposlanika i generalnih konzula

Konferencija veleposlanika

Konferencija veleposlanika

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom hotelu Westin - održava se godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, na kojoj kao posebni gost sudjeluje i bivši britanski premijer Tony Blair. 

Konferenciju, koja je zatvorena za javnost, otvorio je premijer Plenković i predstavio aktualnu vanjskopolitičku situaciju i položaj Hrvatske.

Posebni gost, bivši britanski premijer Tony Blair govorio je o globalnim izazovima s naglaskom na sigurnosne izazove i zajedniku borbu protiv COVIDA-19-

- U ovim trenucima, potpredsjednica EK-a i povjerenica Dubravka Šuica trebala bi predstaviti dostignuća Konferencije o budućnosti Europe, a šef diplomacije Gordan Grlić Radman već je održao izlaganje o proširenju EU-a na zapadni Balkan. Kako doznajem, istaknuo je da je za zemlje u regiji ključ za pristupanje euroatlantskim integracijama provođenje nužnih reformi, rekao je Gordan Žvanović za podnevni Dnevnik. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovat će u okviru Konferencije na radnom ručku na kojem će održati uvodno izlaganje.

Nakon ručka uslijedit će panel-rasprave o pristupanju Hrvatske schengenu i izazovima migrantske krize gdje je glavni govornik ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a potom slijedi panel o pristupanju Hrvatske eurozoni na kojem će uz potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića govoriti i guverner Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Jedna od tema konferencije trebao biti biti i Nacionalni plan oporavka i otpornosti.


Prije početka konferencije izjave su dali bivši britanski premijer Tony Blair te hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Želim najprije reći da sam oduševljen što sam u Zagrebu, u Hrvatskoj. Vodio sam veoma dobre razgovore jučer s premijerom o globalnoj situaciji, pitanju oporavka od COVID-a, važnosti da plan cijepljenja uspije diljem svijeta jer je to jedini izlazak iz krize. Razgovarali smo i o izazovima s kojima se zemlja suočava, premijer se interesirao za pitanja razvoja ekonomije i zapošljavanja i bila je to dobra razmjena mišljenja jer moj Institut pomaže vladama diljem svijeta, rekao je Blair.- Hrvatska danas ima najsnažniji vanjskopolitički položaj otkako je samostalna država. Članica je Europske unije i NATO-a, ima nešto otvorenih pitanja sa susjedima, ali niti jedno ne ugrožava našu stabilnost, čak pretjerano ne generira unutarnjoplitičke rasprave. Sve te procese vodimo onako kako treba vodeći računa o nacionalnim interesima, smireno, diplomatski, tražeći one točke u kojim se spajamo, pronalazeći rješenja koja su dobra za nas, a nikada na uštrb hrvatskih interesa, poručio je premijer Plenković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!