13:27 / 04.02.2021.

Autor: HTV/HRT

Plenković: Navodi da HDZ traži suradnju s Bandićem su netočni i iritantni

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio premijer Andrej Plenković. Konferenciju za novinare pratili smo uživo na našoj Facebook stranici HRTVijesti. Gospodin Vanđelić se našao na tržištu kad smo tražili privremenog ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba i on je tu dužnost prihvatio. To je dobro obzirom na njegovo iskustvo. Razgovarali smo i o kandidaturi. Moj je dojam da je on bio vrlo zainteresiran. Što se dogodilo u zadnjih nekoliko dana da je odustao, bilo bi dobro da on odgovori, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara zašto nije uspio dogovor s Damirom Vanđelićem o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba. 

Kairosov čuperak mu je bio na raspolaganju i teško da će u budućnosti biti tako, dodao je. Bili su spremni predložiti ga kao nadstranačkog kanidata i mogao je učiniti više, kaže. Opovrgnuo je da HDZ traži daljnju suradnju s Bandićem, a da se Vanđelić tome protivi. Takvi navodi u medijima su netočni i za mene kao premijera - iritantni koliko su netočni, naglasio je. Dodao je da će HDZ svog kandidata za gradonačelnika Zagreba izabrati idućih tjedana. Dodao je i da Mislav Herman nije jedini kandidat. 

Sve u cilju bolje gospodarske i turističke slike za nekoliko mjeseci

Osvrnuo se i na okupljanje građana i nepoštivanje epidemioloških mjera kazao je kako situacija nije idealna, ali je povoljnija.

- Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown. Mislim da je to psihološki pogrešno. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost je plod preporuka stručnjaka koje kao jedini cilj imaju smanjiti širenje zaraze. Prije 15. veljače stavit ćemo sve na stol i vidjeti što se može popustiti. Naš strateški cilj je omogućiti noralnijji život kroz mjere, procjepljivanje, toplije vrijeme i perspektivniju gospodarsku i turističku sliku kroz nekoliko mjeseci, dodao je.

Prilagodba gospodarskih mjera 

- Čim se epidemiološke okolnosti promijene, dopustit ćemo svima da rade svoj posao. Nitko od nas nije zadovoljan time što se ne radi, to je teret za sve. Resorni ministri komuniciraju sve zahtjeve s predstavnicima različitih udruga. Što se tiče šire inicijative koja se tiče parafiskalnih nameta i rasterećenja, već smo ukinuli više od milijarde kune i s tim ćemo ići dalje. Svako davanje ima svoju konkretnu namjenu, rekao je Plenković. Ironično je rekao kako bi se netko mogao sjetiti da ukine i Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, osvrčući se na zahtjeve oporbe za ukidanjem obveznog članstva u HGK-u i HOK-u.

Odluku o borbenim avionima ćemo pričekati, ovih dana imamo fokus na Banovinu, dodao je. Zamolio je, kaže ministra Radovana Fuchsa da detaljno ispita situaciju vezanu za seksualno uznemiravanje na fakultetu i navode da je za to znao i raktor Damir Boras


O imenovanju Martine Dalić na čelo Podravke 

- Sve su odluke vezano za Podravku donesene u dogovoru sa suvlasnicima. Žao mi je što je preminuo Marin Pucar. Martina Dalić, ona je bila na dispoziciji u ovoj izvanrednoj okolnosti i razgovarali smo o nekoliko opcija s obzirom na njezino iskustvo. Smatrali smo da u ovoj ulozi može dati kvalitetan doprinos, radi se upravo o procjeni suvlasnika, rekao je Plenković.

Vezano za 'negativnu percepciju' kazao je kako je Dalić dala veliki doprinos spašavanju radnih mjesta i financijskog te gospodarskog sustava, koji su bili ugroženi zbog dugova velike kompanije. Dugoročno, uvjeren sam pokazat će se da percepcija biti takva da smo spasili i kompaniju i ekonomiju i radna mjesta, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!