Kongres hrvatskog sestrinstva: Sestre trebaju bolje uvjete rada

19.05.2023.

13:49

Autor: Hina/HRT/T.S.

Na susretu se raspravljalo o gorućim temama

Na susretu se raspravljalo o gorućim temama

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Na prvom Kongresu hrvatskog sestrinstva u petak se u Zagrebu okupilo 450 medicinskih sestara iz svih krajeva Hrvatske, a tijekom rasprave o povećanju plaća poručeno je da ih u zemlji neće zadržati povećanje od 10 posto, nego bolji uvjeti rada.


Hrvatske komora medicinskih sestara organizirala je prvi Kongres hrvatskog sestrinstva na kojem se okupilo 450 sestara iz udruga, sindikata, primarne zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, a svrha mu je pokrenuti raspravu o tome kako se može unaprijediti profesija.

- Recimo da se sestrama dodijeli 10 posto, to je za neke sestre 60 eura. Jesmo li mi sigurni da je to istinsko povećanje plaće koje bi nas zadovoljilo? upitao je predstavnik Hrvatske udruge medicinskih sestara Damjan Abou Aldan na panel-diskusiji.

Zaključio je kako je - ako se plaće sestara povećaju za 20 ili 30 posto, i dalje riječ o povećanju od 120 eura, što nije dovoljno, te da bi bili zadovoljni ako bi im plaća bila duplo veća.

-Razlog nezadovoljstva nije u novcu, već u uvjetima rada. Ako bi se duplo povećala plaća, možda bismo bili zadovoljni, izjavio je.

Objasnio je kako su sestre preopterećene pitanjima hoće li imati dovoljno plahta za pacijente i hoće li ih netko zvati da se vrate s godišnjeg, te da ih 120 eura neće spriječiti u tome da traže bolje uvjete izvan Hrvatske.


Pitanje kolektivnog ugovora 


Među glavnim temama bio je i kolektivni ugovor te dodatak koji se danas potpisuje, a riječ je o dodatku preko kojeg se ugovara iznos regresa za 2023. godinu za sve službenike i namještenike u javnim službama.

-Regres će iznositi 300 eura za članove sindikata koji su pregovarali za kolektivni ugovor, a 250 eura za sve ostale radnike, objasnila je voditeljica pravnih poslova Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Nataša Matejaš Brlić.

-Danas se potpisuje temeljni kolektivni ugovor. Ja se nadam da će se postići suglasje Ministarstva zdravstva i sindikata jer rješenje mora postojati, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić i dodao da je štrajk legitimno pravo svih zaposlenika. 

Savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta rekla je kako bi htjela da medicinske sestre dobiju i više od 10 posto.

- Nije da Ministarstvo zdravstva medicinskim sestrama ne želi dati 10 posto, postojeći zakon ne dozvoljava veće povećanje od ovoga što se sad trenutačno može dati, istaknula je i dodala kako će tražiti da se svi dodatci povećaju bar za deset posto.

Medicinske sestre se sprječava u korištenju godišnjeg odmora


Krpeta je iskoristila priliku da podsjeti glavne sestre u kliničkim bolničkim centrima da poštuju temeljna prava iz kolektivnog ugovora i uredbu Vlade te na temeljno pravo poštovanja godišnjeg odmora.

"Kolegice mi se javljaju da im se ne dozvoljava da mogu iskoristiti stari godišnji odmor", objasnila je Krpeta i dodala kako je uloga glavnih medicinskih sestara da objasne liječnicima da ne može biti hladnog programa dok se ne iskoristi godišnji odmor.

Sestre su komentirale da one često nisu dovoljno autonomne unutar institucije kako bi zahtijevale takva rješenja.

Sudionike prvog Kongresa hrvatskog sestrinstva video-porukom je pozdravio ministar zdravstva Vili Beroš, no već na početku njegova govora većina okupljenih u dvorani uzvratila je uzdasima i negodovanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!