17:08 / 26.05.2020.

Autor: Vijesti u 17/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Konsenzus na GSV-u, ide skraćeno radno vrijeme?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici GSV-a predstavljen je treći paket mjera pomoći zbog gospodarske krize izazvane pandemijom.
Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljen je treći paket mjera pomoći zbog gospodarske krize izazvane pandemijom. Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca razgovarali su dva i pol sata i, kako kažu, postigli visoku razinu suglasnosti.

Potpore poslodavcima isplaćivat će se i u lipnju i to u četiri sektora - ugostiteljstvu, turizmu, putničkom prijevozu i tzv. event-industriji. Uvjet je da im je promet u svibnju upola manji nego u istom mjesecu prošle godine. Pripremaju se i neke nove mjere, primjerice, skraćivanje radnog vremena.

- Otvoreno: Kojim djelatnostima Vlada treba pomoći da prebrode krizu
- Političke stranke o spasu hrvatskog gospodarstva
- Sever: Nedjelja treba biti neradna neovisno o Stožeru


Dva i pol sata trajao je sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata, izvijestila je u središnjem Dnevniku naša reporterka Silvana Skočajić. Kaže da se najviše govorilo o mjeri pomoći od četiri tisuće kuna te o kriterijima za tu mjeru. Došlo je do promjena.

- Kada govorimo o lipnju, ova će se mjera odnositi na četiri djelatnosti. Ugostiteljstvo, turizam, "event industrija" te putnički prijevoz. Sve tvrtke iz toga će sektora morati dokazati da im je promet u svibnju ove godine 50% manji nego u svibnju 2019. godine. To je velika promjena. Kada govorimo o velikim i srednjim tvrtkama ako se oni odluče da će isplatiti dividendu ili dobit, oni ne bi imali pravo na ovu mjeru u svibnju i u lipnju, kaže Skočajić.Raspravljalo se i o mogućem skraćivanju vremena, a što se priprema na razini EU-a. Tu bi i Hrvatska mogla dobiti sredstva kako bi se projekt mogao realizirati, no detaljnije će se o ovome govoriti u lipnju.

Aladrović: Imamo konsenzus o potporama

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je nakon sjednice da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

- Najbitnije je da smo razgovarali o mjerama za svibanj i lipanj te smo otvorili prostor za kasnije razgovore vezano za očuvanje radnih mjesta prema modelu skraćenog radnog vremena. Jako nam je bitno da za mjesec svibanj i lipanj imamo konzensus o potporama, sama formlizacija mjera biti će predmet Upravnog vijeća HZZ-a. Ocijenio je da je na sastanku postignuta visoka razina kompromisa.

- Što se tiče precizne ciljane pomoći, mi smo se sada po sadašnjim pravilima vezali za četiri sektora i pad prihoda većih od 50 posto. Govorimo o četiri vrlo izložena sektora. Njih smatramo kao četiri najkritičnija sektora, objasnio je Aladrović. Dodao je da će se problemi drugih sektora rješavati kroz drugačije modele mjera.- Suglasnost je poslodavaca i sindikalaca da se posebno za sektor prometa, mora dodatno pomoći poslodavcima koji voze i koji djeluju na međužupanijskom i unutar županijskom prometu. Isto tako u potpunosti smo u suglasnosti da se za lipanj mora iznaći mjera kako pomoći pojedinom poslodavcu, odnosno pojedinom trgovačkom društvu neovisno nalazi li se u ova četiri pogođena sektora, istaknuo je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Dodao je kako rasprave idu u smjeru formiranja radnih skupina te hitnog dogovora o prijedlogu zakona o skraćivanju radnog vremena. "Više se ne može horizontalno djelovati, mora se djelovati ciljano. Bolje da se pomogne radnicima putem skraćivanja radnog vremena da radnici ostaju raditi, nego da dolazi do havarije i gubitaka radnih mjesta. Nadam se da, iako je bilo puno šumova u dijalogu i neslaganja do sada, da ćemo končano krenuti boljim dijalogom", zaključio je Novosel.

- Odavno nismo postigli ovakvu razinu suglasnosti kao danas, izjavio je predsjednik GSV-a i predstavnik HUP-a Ivan Mišetić.

Pitanje radne nedjelje

A uoči sjednice čelnici sindikata komentirali su današnju odluku Stožera civilne zaštite da nedjelje ponovno mogu biti radne. Oni smatraju da se taj dan ne bi trebalo raditi.

- To je politička odluka, sasvim jasno, očito su na to odlučili zbog pritiska od poslodavaca a i da pokažu da njihova odluka nije bila vezana uz ništa drugo nego epidemiološke mjere. Nama je to kao takvo neprihvatljivo, znate da smo se mi kao sindikati snažno borili protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom, i dalje nastavljamo u istom pravcu, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.- Kako god to bila politička odluka tako očekujemo i političku odluku ove tehničke vlade da se konačno pusti u javnu raspravu nacrt prijedloga Zakona o ograničavanju rada u trgovini pa neka taj zakon bude predmet rasprave političkih stranaka u kampanji pa neka se svatko obveže da će takav zakon ako dođe na vlast i donijeti, ističe potpredsjednik GSV-a i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!