Konstituirana Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije

23.06.2021.

16:19

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Županijska skupština dubrovačko-neretvanske županije

Županijska skupština dubrovačko-neretvanske županije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Konstituirana je dubrovačko-neretvanska Skupština. HDZ-ova koalicija većinu je formirala s Dubrovačkim demokratskim saborom Pere Vićana. Ali nije sve prošlo glatko.

Prisegnulo je 37 vijećnika dubrovačko-neretvanske skupštine. Njih 17 su iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera. Većinu su osigurali s troje vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora. Svečani ton sjednice prekinut je kada je osam vijećnika oporbenog Mosta ostalo suzdržano prilikom odabira DDS-ove Terezine Orlić na mjesto predsjednice skupštine.


- Svi su se kleli da ćemo biti konstruktivni, da ćemo surađivati na dobrobit naše županije. Koliko čujem, bili su i neki razgovori međustranački prije ovoga. Pa, doista, zamjeram kolegama iz Mosta što su danas ostali suzdržani, rekao je Teo Andrić (HDZ).

HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, kojemu je ovo četvrti mandat, nazvao je to umjetnom diverzijom. Prema ranijem dogovoru, jedan od potpredsjednika skupštine trebao je biti upravo iz redova Mosta.

- Mi smo na klubu vijećnika čak skupljali potpise za Pera Jerkovića koji je prijedlog oporbe za potpredsjednika skupštine i sad vi meni objasnite kako će on biti izabran za potpredsjednika skupštine, pita se Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan (HDZ).


Jerković je potom povukao svoju kandidaturu za potpredsjednika skupštine. Umjesto njega, izabrana je SDP-ova Fani Favro Bukvić.

-Većina nije očekivala, ali povukao sam da se malo razdrma ova županijska skupština. Da od nekog svečarenja napravimo radnu atmosferu, da potaknemo na to da što prije bude iduća skupština, rekao je Pero Jerković (Most).


- Mogu samo reći da je rečeno da se nema ništa protiv mene osobno, naravno, to mi sad u ovom momentu i ne znači puno, jer kažem vam još jednom, ako je prošlo nekoliko puta, to se trebalo prije iskomunicirati, rekla je Terezina Orlić, predsjednica Županijske skupštine (DDS).

Ako je suditi prema današnjoj sjednici, pred županijskim vijećnicima izazovan je mandat.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!