Konstituirana Županijska skupština primorsko-goranska

15:03 / 08.07.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Većinom glasova za predsjednika Županijske skupštine primorsko-goranske izabran je Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera), a za potpredsjednika Ivan Jakšić (HDZ). Župan Zlatko Komadina nakon izbora Marka Borasa Mandića (Unija Kvarner) za njezina predsjednika ocijenio kako je stvorena desna koalicija i da je na djelu prijevara birača.

Za Marka Borasa Mandića glasovala su 22 vijećnika, petero vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, dvoje iz Mosta, dvanaestero vijećnika HDZ-a i troje s liste Ive Rinčić. Protiv je bilo osam vijećnika, a suzdržano njih 11.


"Ovdje je evidentno stvorena desna koalicija", rekao je Komadina, dodajući kako je u današnjim raspravama nekih pojedinaca vidio da je "jedini program" biti protiv njega. Misli kako to neće biti dobro za građane županije jer bi, da su htjeli da desnica s HDZ-om na čelu upravlja tom županijom, glasali za Garija Cappellija, a ne za njega.


Župan je rekao Marku Borasu Mandiću da je cijeli njegov životopis, koji je iznio na sjednici i koji je točan, ostvaren u koaliciji sa SDP-om i da je u prošlom mandatu bio zamjenik župana upravo na njegov prijedlog. Ljudi su, dodao je Komadina, glasovali za njega, pa je kao zamjenik izabran i Boras Mandić. "Ovo je prvi put da vidim da čovjek kojem sam ja dao povjerenje završava u desnoj koaliciji i predsjeda Skupštinom u ime desne koalicije", zaključio je Komadina.


Boras Mandić: Razbit ćemo priču o ljevici i desnici


Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić rekao je da je govornica slobodna za iznošenje stajališta te da je na sljedećoj sjednici moguće razmjestiti stolove i "razbiti priču o desnici i ljevici". Dodao je da su, kao što je župan rekao, birači odredili. "Tko smo mi da mijenjamo volju birača? Mi smo ju apsolutno poštovali", rekao je.


Marko Boras Mandić smatra da treba politički ring izmaknuti negdje drugdje i raditi u interesu građana te da za svađu uvijek ima vremena. U ime vijećnika zahvalio je županu na čestitkama, pozvao je sve na suradnju, bez obzira na političku opciju, i najavio da će sjednica biti nastavljena 15. srpnja.


Nakon lokalnih izbora za Županijsku skupštinu, u novom sazivu je 17 vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, 12 vijećnika koalicije HDZ-HSLS, pet vijećnika koalicije Akcija mladih- Unija Kvarnera Alternativa 101, troje vijećnika s liste Ive Rinčić, dvoje vijećnika iz koalicije Možemo! - Nova ljevica- Zelena alternativa i dvoje vijećnika Mosta.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!