Primorsko-goranska županija: Skupština nije konstituirana

17.06.2021.

16:19

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT/Hina/J.L.

Konstituiranje skupštine PGŽ nije uspjelo

Konstituiranje skupštine PGŽ nije uspjelo

Foto: HTV / HRT

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, na kojoj je trebao biti izabran predsjednik skupštine, nije uspjela pa je nova konstituirajuća sjednica sazvana za 8. srpnja.

Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, koja je na izborima osvojila najviše mandata, predložila je za predsjednika skupštine Lorisa Raka (SDP), ali on nije dobio potporu apsolutne većine.

Za Raka je glasalo 20 članova skupštine, sedam je bilo protiv, a 14 suzdržano.

Župan Zlatko Komadina izjavio je da mu je žao što Županijska skupština nije konstituirana te da je nedostajao jedan glas za izbor predsjednika skupštine. SDP-ovca, iako nije prošao, podržala su tri vijećnika Nezavisne liste Davora Štimca, kojega je u utrci za Rijeku SDP porazio, ali ne i dva vijećnika platforme Možemo!. Sjednicu je vodio SDP-ov koalicijski partner Darijo Vasilić.

- Na sastanku predstavnika kandidacijskih lista dogovoreno je da će sljedeća konstituirajuća skupština biti 8. srpnja u 10 sati na istom mjestu. Molim vas da već sad planirate vrijeme i da organizirate sve članove i članice za tu skupšinu. Hvala vam lijepa na sudjelovanju i vidimo se za tri tjedna, rekao je Vasilić.

- No valjda je to tako. Puno je novih lista i novih ljudi. Nisu još, izgleda, sami sa sobom raskrstili tko će s kime i kako. Dogovorena je nova sjednica za tri tjedna i to je dovoljno vremena da se dogovore odbori i obave konzultacije o izboru predsjednika. Nadam da će sljedeća skupština biti uspješnija, rekao je Komadina.

Na upit o dobivenoj potpori ljudi s liste Ive Rinčić, Komadina je rekao da je ugodno iznenađen.

- Mislim da su pokazali konstruktivnost i žele da skupština funkcionira te vjerujem kako će takav stav ostati i na sljedećoj sjednici, rekao je župan.

Nakon nedavnih lokalnih izbora za Županijsku skupštinu, u novom sazivu je 17 vijećnika koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, 12 vijećnika koalicije HDZ-HSLS, pet vijećnika koalicije Akcija mladih - Unija Kvarnera - Alternativa 101, troje vijećnika s liste Ive Rinčić, dvoje vijećnika iz koalicije Možemo! - Nova ljevica - Zelena alternativa te dvoje vijećnika Mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!