19:02 / 13.01.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Kontejneri, pitka voda, cjepivo: Pomoć za stradale u Sisku

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Zbog izvanrednog stanja mnogi nisu bili u prilici pridržavati se epidemioloških mjera, pa je u županiji važno što prije cijepiti najizloženije. Unatoč velikim naporima, mnogi i dalje žive u lošim uvjetima.
Pomaganje ljudima na potresom pogođenim mjestima i dalje ne prestaje. Unatoč velikim naporima, mnogi i dalje žive u lošim uvjetima i strahuju što budućnost donosi. Zbog izvanrednog stanja mnogi nisu bili u prilici pridržavati se epidemioloških mjera, pa je u županiji važno što prije cijepiti najizloženije.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Medved: Spremni smo razmotriti i druge opcije
➡️ Milanović u Petrinji: Pleter je zaštićen kao lički medvjed

Danas je u Sisku samo dio ljudi koji su bili smješteni u OŠ 22. lipnja smješten u kontejnersko naselje. Prvotno je bilo planirano da se i svi oni koji se nalaze u drugoj školi, OŠ Braće Ribar također presele, ali iz epidemioloških razloga to nije učinjeno.

Među nekima od stradalih brzi test na koronavirus pokazao se pozitivnim, pa je odlučeno da će se s preseljenjem pričekati do dolaska PCR testova, javlja novinarka HTV-a Nikolina Ćosić.

Potrebitih je toliko da će biti smješteni u čak tri kontejnerska naselja u Sisku. Jedna od njih je Đurđa Klobučar, koja je u ratu izgubila supruga, a teško je bolesna. Cijeli život radila je za svoj dom kojem sada prijeti rušenje.

- Imati svoj dom, biti neovisan, raditi, to je bio moj pokretač u životu. Sad nakon ovog kuća je pod hipotekom, moram vraćati kredit, i ja ne znam što ću, kaže gospođa Klobučar.

Za kontejner nema mjesta, a ne želi otići. Još 82 osobe na Glinskom području dijele njezinu sudbinu, i dalje nemaju smještaj, nerijetko žive u nesigurnim kućama.

- Dva dimnjaka su u pitanju, jedan se može srušiti u prolazu, a drugi može pasti na stranu gdje živim i past na glavu ako bude neki jači potres, objašnjava situaciju Mira Gnjatović.

Cijela zemlja pomaže. Iz Pule stižu kamp kućice, iz Krapine kontejneri. Stigli su i do Cerovskog vrha na području Velike Gorice za pet obitelji čije su kuće teško stradale u potresu.

- Ne možemo svi otići, sinovi su otišli kod tastova, mama je isto otišla, a netko mora biti i doma, kaže Darko Cerovski.

Vatrogasci unatoč lošim vremenskim uvjetima i dalje na terenu, daju sve od sebe.

- Gradnja je takva kakva je, postoji opasnost, ali imamo tehnike i metode s kojima se osiguravamo ljude u slučaju naknadnog podrhtavanja, objašnjava Miroslav Bilušić iz JVP-a Šibenik.

Pomoć i dalje nude i druge države, Sisačko-moslavačku županiju danas je posjetio i državni tajnik Mađarske.

Rečeno je da će Mađarska vlada osigurati 50-ak dodatnih kućica, a rekli su kako će osigurati ljetovanje za djecu s pogođenih područja te da će obnoviti crkvu u Žažini i školu u Petrinji.

- Prema našim informacijama otprilike 450 djece pohađa tu školu, na vama je da odlučite hoće li biti izgrađena na istom mjestu ili nekom drugom, kaže Miklós Soltésza, državni tajnik za vjerske i etničke odnose ureda predsjednika vlade Republike Mađarske.

Kuhari koji su stigli iz cijele hrvatske - odlaze, ali nastavljaju pomagati. Zamjenjuje ih državna tvrtka Pleter. Taj bi posao predsjednik Republike radije dao lokalnim ugostiteljima.

- Pleter je zaštićen kao lički medvjed, 90% svog posla radi s državom, radi i na tržištu i ja bih bio sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji koji ionako ne mogu raditi zbog korone, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Na području Letovanića nakon potresa dodatni problemi, građani su ostali bez pitke vode, pa se čiste bunari.

- Ta voda u bunaru kad se zamulji nije za upotrebu, nije za piće, treba je prokuhati da se može koristiti, priča Mato Brodarić, pomoćnik zapovjednika DVD-a Letovanić.

Potres je oštetio i nasipe koje saniraju Hrvatske vode. Sedam je kritičnih lokacija, ali dobra je vijest da se ne očekuje dizanje vodostaja.

- Radovi dobro napreduju, radi se od jutra do mraka, angažirani su svi mogući kapaciteti, do sada smo od sedam kritičnih lokacija završili tri, kaže Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

Nastavlja se i s cijepljenjem, u županiju su stigle dvije tisuće doza Modernina cjepiva.

- Ne želim sudjelovati u širenju zaraze budući da ulazimo u jako velik broj kuća dnevno, u kontaktu smo s i po 50, 100 ljudi, kaže Tonči Čerina, arhitekt iz Zagreba.

- Na terenu u uvjetima kada zbrinjavate unesrećene, kada rješavate probleme s ruševinama, jasno je da postoji mogućnost da se ta distanca ne drži, objašnjava Inoslav Brkić, ravnatelj ZZSJZ-a Sisačko-moslavačke županije.

Nakon potresa epidemiološke mjere građanima nisu bile na pameti, pa ovoj županiji prijeti i povećan broj zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!