Kontejnersko naselje seli na novu lokaciju

30.03.2021.

21:41

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Kontejnersko naselje seli na novu lokaciju

Kontejnersko naselje seli na novu lokaciju

Foto: Dnevnik / HRT

Stanovnici jednog od šest kontejnerskih naselja u Sisku sele se na novu lokaciju. Planira se preseliti do 5 kontejnera dnevno te ih spojiti na struju, vodu i kanalizaciju, pa bi radovi trebali biti gotovi sljedeći tjedan.

Tri je mjeseca 25 obitelji kojima je potres odnio sve dijelilo zajedničku kupaonicu. Od idućeg tjedna čekaju ih malo prikladniji uvjeti za život.

- Na toj novoj lokaciji spajaju kanalizaciju, bojler, vodu. Normalno to je druga stvar nego kad ti imaš po noći do one zgrade 50 metara na WC, smatra Dragutin Kozarić.

- Ljudima se moraju stvoriti bilo kakvi uvjeti. Nitko ne može tražiti idealne uvjete u ovakvim situacijama, misli Ivica Džajić.

A u razrušenoj Petrinji mladim osobama s invaliditetom ovakve radionice jedna su od rijetkih aktivnosti. Za Maju one su i prilika za druženje s vršnjacima.

- Jako mi puno znače ove radionice da se negdje maknem iz kuće i provedem vrijeme s nekim tko nije član moje obitelji, jer mi je to i neki vid samostalnosti, objašnjava Maja.

U sklopu Male kuće u Petrinji pripremaju sadnice za buduću inkluzivnu farmu.

- Ova farma je zamišljena kao centar u kojem će se osobe s invaliditetom razvijati i pronaći svoje mjesto koje će im osigurati nadamo se jednog dana bolju budućnost, objasnila je voditeljica projekta Male kuće u Petrinji Ivana Šalić.

U potresu je teško stradao i Dom zdravlja u Glini. Liječnici obiteljske medicine, ginekolozi i psiholozi pacijente primaju u kontejnerima.

- Morali smo preseliti u kontejnere jer nema drugog izbora. Situacija je teška, pravi objekt ne možemo osigurati, pa onda se moramo prilagoditi situaciji, rekao je liječnik obiteljske medicine
Abdullah Kaoudahhan.

Unatoč skučenom prostoru i ograničenim mogućnostima, pacijentima uspijevaju osigurati potrebnu skrb. Povratku u zgradu nadaju se do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!