Kontrec: Plaća općinskog suca od 9500 kn zaista je mala

08:39 / 22.10.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

U emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj i predsjednik UHS-a Damir Kontrec govorili su o najavi povećanja plaća sucima, neriješenim predmetima te neovisnosti pravosuđa.
U emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec govorili su o najavi povećanja plaća sucima, neriješenim i zaprimljenim predmetima te neovisnosti pravosuđa.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u subotu je rekao kako se predloženim povećanjem osnovice za izračun sudačkih plaća sucima nastoji vratiti ono što im je oduzeto u vrijeme gospodarske stagnacije.

Državni tajnik Turkalj to je potvrdio i kazao da su se u proračunu za 2019. osigurale plaće po novom izračunu. Nadam se da ćemo s 1. siječnja biti spremni krenuti u to. Ovo je samo jedna od niza mjera koje poduzimamo kako bi se unaprijedilo stanje u pravosuđu. Svi zakonski prijedlozi težinu sada stavljaju ne na brojeve, jer oni su sve bolji i bolji, već na podizanje kvalitete, dodao je.

Kontrec je rekao da mu je teško kazati kolike su plaće sudaca u Hrvatskoj. Najveći problem trenutačno su plaće sudaca općinskih sudova koje su na razini oko 9500 kuna, npr. u Zagrebu. To je zaista malo. Naš zahtjev je da se plaće općinskih, odnosno prekršajnih sudova jer su oni inkorporirani u općinske - izjednače s plaćama sudaca upravnih i trgovačkih sudova. Za sve te sudove treba ista kvalifikacija i uvjeti za imenovanje, napomenuo je.

Na pitanje nagrađuju li se suci koji brže rješavaju predmete, Turkalj je kazao da se to trenutačno ne radi. No istaknuo je da je broj riješenih predmeta važan za napredovanje. Svakom sucu se mjeri koliko predmeta godišnje riješi. Mislim da gotovo nijedna profesija nema tako razrađeno mjerenje rezultata kao što to ima sudačka praksa, dodaje.

Napomenuo je da je prije bio bitan samo broj. Objašnjavajući što konkretno znači "kvaliteta" kazao je da se radi o tome da je bitno da sudačke odluke ne budu ukidane i vraćane s više razine, odnosno da postotak toga bude što manji. Godišnje se to kreće oko 10-15 posto, što u principu nije loše, kaže Turkalj.

Kontrec je napomenuo da je prije 10-15 godina postotak vraćenih odluka bio znatno veći, oko 30% na godišnjoj razini. Smatra da treba voditi računa i o tome da nije isto koju vrstu predmeta koji sudac radi. Netko može biti zadužen za kompliciran i težak predmet koji će raditi cijelu godinu, pa ne može napraviti više predmeta, rekao  je. Dodaje da je posljednjih godina veliki pritisak sudaca prvog stupnja da idu na više sudove. To je nešto što je razumljivo, jer svi žele napredovati. No očito je da se treba napraviti drugačiji sustav plaća da sudac prve razine, općinske, može svojim radom, godinama staža, napredovanjem doći do plaće suca žalbenog suda, te da sudac žalbenog suda može doći do plaće suca Vrhovnog suda.

Što se tiče neovisnosti pravosuđa, prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, Hrvatska se našla na 120. od 140 mjesta. Ministar Bošnjaković tome se čudi i kaže da je pravosuđe neovisno. Turkalj je potvrdio Bošnjakovićeve tvrdnje rekavši da je sudstvo neovisno, ali i da je napredovanje sudaca isključivo u domeni Državnog sudbenog vijeća. Utjecaj državne vlasti na DSV je nikakav, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!