Kontrec: Pokažu li se Duhačekove tvrdnje točnima, radi se o kršenju Kodeksa sudačke etike

18.09.2019.

14:03

Autor: V.K./Hina

default error photo
Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca ustvrdio je da bi, pokažu li se istinitima tvrdnje novinara Duhačeka da mu je sudac prije ročišta tražio da prizna nedjelo, riječ bila o nedopustivom ponašanju suprotnom Kodeksu sudačke etike.
Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec ustvrdio je da bi, pokažu li se istinitima tvrdnje novinara Gordana Duhačeka da mu je sudac prije ročišta došao pred ćeliju i tražio da prizna nedjelo, riječ bila o nedopustivom ponašanju suprotnom Kodeksu sudačke etike.

-
Ako bi se potvrdila točnost navoda novinara da mu je sudac došao u pritvor te pritom iznosio svoje ocjene što će u nastavku učiniti, takvo ponašanje je neprimjerno, nedopustivo, protivno je Kodeksu sudačke etike i nanosi štetu ugledu sudačke dužnosti. No, potrebno je prije svega utvrditi sve relevantne činjenice kako bi se takva ocjena mogla dati, kazao je Damir Kontrec u izjavi Hini.

Kontrec smatra i da je za utvrđivanje svih relevantnih činjenica dobro da je predsjednica nadležnog suda zatražila detaljno izvješće.

O samom slučaju protiv novinara Duhačeka Kontrec nije želio govoriti jer se radi predmetu koji je u tijeku, a Kodeks sudačke etike zabranjuje sucima komentiranje predmeta koji su u tijeku.

Duhaček je za portal Index s kojim surađuje opisao dan koji je nakon uhićenja na zagrebačkom aerodromu proveo u zatvoru. Tvrdi da mu je sudac prekršajnog suda Krešimir Ožanić prije ročišta došao pred ćeliju i pod prijetnjom 30-dnevnog zatvaranja tražio da prizna nedjelo.

Navodno mu je rekao ga smatra krivim i to ne samo zbog uvredljive poruke na račun policije nego i za prepjev pjesme "Vila Velebita" zbog čega tek čeka presudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!