11:30 / 03.12.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Kontrec: Prošle godine na sudove došlo milijun i 290 tisuća novih predmeta

-

-

Foto: - / -

Jedan od najvećih problema je preopterećenost sudova. Prema izvješću o stanju sudbene vlasti za prošlu godinu, prijam predmeta u odnosu na godinu prije povećan je za 11 posto.
Jedan od najvećih problema je preopterećenost sudova. Prema izvješću o stanju sudbene vlasti za prošlu godinu, prijam predmeta u odnosu na godinu prije povećan je za 11 posto.

- Na sve hrvatske sudove prošle godine došlo je milijun i 290 tisuća novih predmeta, a još je aktivno više od 481 tisuću, rekao je u emisiji Studio 4 Damir Kontrec, predsjednik Hrvatske udruge sudaca.

- Godina 2019. je ključna, zato što je zakonskim rješenjem o jednostavnom stečaju potrošača pred sudove došlo 100 tisuća predmeta koje nismo imali godinu prije. Druga vrsta pristiglih predmeta su tzv. predmeti „švicarca” kojih je bilo više od 20 tisuća i to je razlog povećanja predmeta u prošloj godini, rekao je i dodao kako je u prošloj godini došlo do organizacijskog potresa, a to je spajanje prekršajnih i općinskih sudova.

Naglasio je kako i dalje imamo 1,3 milijuna svih vrsta predmeta tijekom godine.

Rekao je kako postoje okvirna mjerila za rad sudaca i ona ovise o vrsti predmeta koje sudac sudi.

- Ako gledamo općinske sudove, sudac bi trebao riješiti od 200 do 220 predmeta tijekom godine. Najopterećeniji su sudovi u velikim središtima, ali i u nekim manjim mjestima, pogotovo uz obalu, istaknuo je.

Na pitanje kako se može dogoditi da suđenje nekog predmeta traje 7 godina, Kontrec je rekao kako za to postoji više razloga, ali je naglasio da nije dobro da toliko traje.

- Bilo bi normalno da predmeti završavaju u primjerenom roku od 2 do 3 godine, naglasio je i rekao kako se upravo radi na starijim predmetima kako bi se maknuli iz sustava. Dodao je da su takvi predmeti sucima više vrednovani.

Republika Hrvatska broji 66 sudova na kojima radi 8305 zaposlenika, od toga 1712 sudaca. U Izvješću je navedena potreba za dodatnim zapošljavanjima  792 suca.

- Imam najnovije informacije da je došlo do smanjenja broja sudaca, naglasio je Kontrec.

U izvješću su prvi put navedene plaće sudaca i govori se kako bi trebale biti 30 posto više.

- U prosjeku na Općinskom sudu suci imaju plaću 12 tisuća kuna, ali to nema veze s plaćom sudskih službenika. Oni u prosjeku imaju plaću 4 - 4,5 tisuća kuna i mi podržavamo to da im se plaće povećaju, istaknuo je.

U 2019. godini podignuto je 12 stegovnih postupaka protiv sudaca.

- Ako sudac neuredno obnaša dužnost, ne piše presude na vrijeme, ne zakazuje rasprave, ne ispuni imovinsku karticu ili je ispuni netočno, to su razlozi zbog kojih može doći do najstrože stegovne kazne, a to je razrješenje dužnosti, rekao je i dodao kako ne stoji tvrdnja da suci nikome ne odgovaraju za svoje postupke.

Na pitanje što je s predmetima koji su napisani na 30-40 tisuća stranica, Kontrec je naglasio kako su oni poprilično neupravljivi od strane sudaca koji taj predmet vode, ali to nije u domeni sudova, nego Državnog odvjetništva. To pitanje trebalo bi uputiti onima koji pišu takve optužnice, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!