Kontrola autobusa i odmora njihovih vozača

15.08.2022.

17:22

Autor: P.F./HRT

Autobus/Ilustracija

Autobus/Ilustracija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda provedeni su pojačani inspekcijski nadzori prijevoza putnika na graničnim prijelazima Bregana, Maljevac, Goričan i Macelj, koje je provela Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u pojedinim nadzorima u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

Naglasak kontrole bio je na pridržavanju propisanih odmora i vremena vožnje vozača autobusa, prilikom čega je utvrđeno ukupno 25 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te jedan prekršaj iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najveći broj prekršaja odnosio se na manipuliranje tahografskim podacima, upotrebu kartice vozača za digitalni tahograf, zatim nepoštivanje propisanih dnevnih i tjednih odmora, neposjedovanje dokaza o radnom vremenu za prethodnih 28 dana te jedan slučaj tehničke neispravnosti vozila za što je stranom prijevozniku zabranjen ulaz u Republiku Hrvatsku.

Za utvrđene prekršaje izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 234.000,00 kuna te je naplaćeno 152.533,34 kuna, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!