"Kontrolori leta žrtve su zastrašivanja i samovolje direktora"

18.10.2021.

13:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Kontrolori leta

Kontrolori leta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) priopćio je u ponedjeljak kako su kontrolori zračne plovidbe već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića.


- Jedno je od najtežih zanimanja današnjice, posao je zahtjevan i nosi veliku odgovornost, a mjesta za nesklad i nestabilnost nema. Hrvatski su kontrolori već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlade Bagarića, stoji u priopćenju Sindikata.

Navode kako postupci direktora Bagarića imaju izrazito nepovoljan utjecaj na kontrolore i ugrožavaju sigurnost zračnog prometa.

- Međunarodna zajednica također oštro osuđuje postupke direktora Bagarića i zastrašivanje hrvatskih kontrolora letenja što su Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa i Europska koordinacija sindikata kontrolora zračnog prometa izrazile u službenim pismima koja su upućena najvišim političkim tijelima u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Navodi se predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci koji je kazao da izgleda da je on najnovija žrtva samovolje direktora Bagarića iz razloga što mu je prvo dao opomenu jer je odbio postupiti suprotno propisima i ugroziti sigurnost zračnog prometa, a danas ga želi u potpunosti udaljiti iz tvrtke jer sindikat nije popustio u pregovorima.

Pritisak počeo pojavom krize uzrokovane pandemijom

Direktorov pritisak na zaposlenike je počeo pojavom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kada je zbog smanjenog zračnog prometa zaposlenicima smanjio plaće za 15 posto, stoji u priopćenju.

Navode kako je direktor kontrolorima smanjivao plaće, a svoju nije dirao, odnosno isplatio si je i bonuse za 2018. i 2019. godinu.

- Nastavio je slati informativna pisma na sve zaposlenike tvrtke sa zastrašujućim podacima o poslovanju tvrtke i potencijalnim velikim valom otkaza, a pritom bez konkretnih podataka ili dokaza, navodi se u priopćenju.

Sindikat kaže kako je direktor odbio dati i poslovne knjige na uvid kako bi se dokazale takve radikalne mjere te da bi se potvrdile njegove predikcije.

- Pritisak je kulminirao za vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru. HSSKL se borio i bori se za radnička prava i najpovoljnije uvijete rada hrvatskih kontrolora zračne plovidbe što je još jednom dokazao kada je uspješno ispregovarao novi kolektivni ugovor u srpnju 2021., a što je očito posebno uzrujalo direktora Bagarića čiji postupci se mogu jedino okarakterizirati kao odmazda za ono što su kontrolori uspjeli ispregovarati, stoji u priopćenju.

Iz sindikata kažu kako se direktor posebno usmjerio na predsjednika sindikata kojem "pošto poto" želi dati otkaz, a ističu i da je ovo odličan primjer zašto je važno sindikalne predstavnike zaštititi od samovolje poslodavaca.

Kontrola zračne plovidbe: Sindikat spašava radno mjesto jednog zaposlenika

Hrvatska kontrola zračne plovidbe ustvrdila je u ponedjeljak da Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja pokušava svojim istupima spasiti radno mjesto jedne osobe koja opetovano krši radne obveze, obmanjuje kompaniju i dovodi u opasnost svoje kolege i kompaniju.

- Osiguravamo uvjete rada koji su nedostižni ogromnoj većini zaposlenih u Hrvatskoj, pa bilo kakve prozivke menadžmenta oko zastrašivanja i zlostavljanja smatramo, ne samo bespredmetnima, nego i uvredljivima, priopćili su iz Zračne plovidbe.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja optužio je u ponedjeljak direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vladu Bagarića za zastrašivanje kontrolora zračne plovidbe i samovolju, što nepovoljno utječe na rad kontrolora i ugrožava sigurnost zračnog prometa.

Iz Zračne plovidbe odgovaraju da su osigurali normalno funkcioniranje kompanije i redovne isplate svih primanja zaposlenika unatoč padu prometa za 90 posto u jeku krize.

Lani su imali 50 posto niži promet i prihode, no unatoč tome zaposlenici su zadržali sva prava, pri čemu značajan broj njih prima i preko 40.000 kuna neto.

Zračna plovidba također ističe da je u Hrvatskoj izgrađen sustav koji jamči sigurnost zračnog prometa, koja ničim nije ugrožena.

- Mi smo kontinuirano nadzirani i visoko regulirani, radimo po najvišim standardima struke i to nikad nije bilo u pitanju. Posao kontrolora leta je iznimno odgovoran i zahtjevan posao i mi ćemo napraviti sve da sačuvamo ne samo radna prava, nego i dignitet struke, stoji u priopćenju.

Iz Zračne plovidbe poručuju da sindikat svojim optužbama pokušava spasiti radno mjesto jedne osobe koja opetovano krši radne obveze, obmanjuje kompaniju i dovodi u opasnost svoje kolege i kompaniju.

- Sad pokušava izmanipulirati svoje kolege. No, takvo ponašanje ne možemo i nećemo tolerirati, dok ćemo vrijedan i odgovoran rad nastaviti cijeniti i podupirati, kaže se u priopćenju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!