09:56 / 10.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Konvencija SDP-a - "Sve na nama"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Socijaldemokratska partije Hrvatske (SDP) održala je svoju sedmu izvještajno-tematsku konvenciju na kojoj je izglasovan novi Programa "Za dobro društvo".
Socijaldemokratska partije Hrvatske (SDP) održala je svoju sedmu izvještajno-tematsku konvenciju pod geslom "Sve je na nama". Na konvenciji je izglasovan novi program "Za dobro društvo". Unatoč pojedinim ocjenama da je neambiciozan i pun fraza, SDP-ovi delegati usvojili su ga s tek šest glasova protiv. Novi Statut izglasovan je jednoglasno.U uvodnom govoru je predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je da SDP danas otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj, dodavši kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinu radu. Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude, rekao je Bernardić.

SDP će se sada, najavio je, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada "jednakost za sve", pri čemu je, kaže Bernardić,  prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti. Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma.  Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo, kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako je na njima da "vode društvo". Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost - sve je na nama, naglasio je Bernardić.

Možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe, rekao je, napomenuvši da je iza njih burnih godinu dana, puna izazova, teških odluka i odricanja. Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku, kazao je Bernardić.

Programom "Za dobro društvo", rekao je, SDP želi vratiti nadu u bolju Hrvatsku, napomenuvši da žele pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude.  Komentirajući stanje u društvu i gospodarstvu, Bernardić je kazao  kako je Hrvatska nekada po svim pokazateljima bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

Osvrnuvši se na problem korupcije rekao je da ona izjeda hrvatsko društvo te da je zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima dostojanstvo, zbog čega je nužno mijenjati zakone, ali i navike ljudi.

Kazao je i da SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija nego smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

Smatra da SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.  Sanjamo budućnost u kojoj mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: 'Hej, ja sam iz Hrvatske!', citirao je poznate Račanove riječi.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice, probudi se, princ neće doći

Prije Bernardićevog uvodnog govora SDP-ove delegate pozdravili su brojni gosti iz partnerskih političkih stranaka, iz Hrvatske i inozemstva, predstavnici diplomatskog zbora, sindikata i udruga civilnog društva. Među njima je bio i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji je SDP-ovcima rekao da su sada uspavana ljepotica. Imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa uspavana ljepotica, rekao je Hrelja i na kraju poručio: Trnoružice probudi se, princ neće doći.

Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere
, rekao je Hrelja i kazao bivšim ministrima da moraju tri puta više raditi nego tada kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti. Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati, nemate vremena i kontakt s građanima ne možete ostvariti preko Facebooka, savjetovao je SDP-ovce Hrelja.

Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš kao gošća se obratila se okupljenima i kazala da imamo državu mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mit je da nam je sve bolje i uspješnije, jedan mit je da u RH poštujemo ženska i ljudska prava, a onda vidimo da tome nije tako. Raspravljamo i o Istanbulskoj konvenciji i borimo se za nešto što je u Hrvatskoj bilo normalno. To je tako zato što oni koji upravljaju zemljom rade tako da gledaju samo kratkoročne ciljeve, kazala je.

Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske, zaključila je čelnica GLAS-a.

Osim predstavnika partnera s kojima su potpisali Deklaraciju o dobrom društvu (HSS, HSU, Hrvatski laburisti i Naprijed Hrvatska) i drugih stranaka s kojima SDP surađuje, gosti Konvencije bili su i članovi vladajuće većine poput potpredsjednika Sabora Furija Radina i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. Među brojnim gostima iz diplomatskog zbora, najveći pljesak oko tisuću delegata Konvencije dobili su veleposlanik Rusije Anvar Azimov i Kine Hu Zhaoming.

Uoči konvencije Bernardić je za Hinu je izjavio da će mu najveći izazov biti priprema stranke da treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku i zajedno s kolegicama i kolegama provede toliko nužne i očekivane reforme. Najavio je da će u govoru naglasak staviti na budućnost i stvari koje moraju napraviti u Hrvatskoj da bi bila bolja za sve svoje građane.

Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina izjavio je da je konvencija novi početak i priprema za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. Konvencija znači novi početak SDP-a, novi statut, novi program, pripreme za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. SDP je moderna stranka, što pokazuje naš novi program, SDP ima najnoviji statut koji demokratizira stranku, uključuje. Jednostavno SDP je potpuno spreman za izbore, izjavio je Komadina.

Po njegovu mišljenju SDP će pokazati novi lice i snagu. Odbacio je pritom mogućnost da se izvještajno-tematska konvencija pretvori u izbornu. Nisu nikakve šanse da ova izvještajno-tematska konvencija postane izborna zato jer je izvještajna i tematska, kazao je.

Smatra međutim da se kritičari u stranci neće stišati nakon konvencije. Dobro je da propituju, uvijek je dobro više stavova, ideja i razmišljanja, rekao je Komadina naglasivši da se u SDP-u smije govoriti, ali kako je važno da članovi imaju zajedničke stavove o bitnim pitanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!