Konzultacije HDZ-a i oporbe o misiji za obuku Ukrajinaca, još bez dogovora

07.12.2022.

14:58

Autor: Igor Dunaj/Dnevnik/HRT/IMS/I.B./Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Bliži se ustavna stanka u zasjedanju Hrvatskoga sabora, 15. prosinca. Taj dan glasat će se o raspravljenim točkama, među ostalim, i o sudjelovanju Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika. Za tu Vladinu odluku potrebna je dvotrećinska potpora svih zastupnika, što znači da bi je trebao poduprijeti i dio oporbenih zastupnika.

HDZ je ovog tjedna pokrenuo pregovore s oporbenim klubovima u Saboru da bi prikupio dvotrećinsku većinu za potporu misiji EUMAM čemu se oporba protivi tvrdeći da je protuustavno predložena, za sada nema dogovora između vlasti i oporbe, a zaziva se i sjednica VNS-a.

- Konzultacije traju i dalje, poručio je SDP-ov Arsen Bauk po izlasku iz Kluba HDZ-a.

Na opasku novinara kako se neslužbeno doznaje da će vladajući podržati zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o civilnoj komponenti pomoći Ukrajini, Bauk kaže da ne može to komentirati ni demantirati, no, dodaje, 'vjerojatno u formi zaključka neće'.

Upitan ima li dogovora ili ne, Bauk je odgovorio: Kada se izjavi da konzultacije traju, to je ljepši način da se kaže da još nema dogovora.

Daniel Spajić
(Domovinskog pokreta) rekao je da i nakon konzultacija ostaje pri svom stavu - obuku neće podržati. Ukrajini treba pomoći na sve moguće načine, ali ne na taj da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj i da ugrožavamo svoju zemlju. Mislim da mi nismo iz više razloga spremni podnijeti tako nešto, pa i iz ekonomskih razloga", dodao je.

Ne možemo se mi siliti da pomognemo Ukrajini, meni je to neprihvatljivo, poručio je Spajić. Kaže da se mi kao država nismo spremni obraniti od jednog jačeg kolumbijskog kartela. Nemamo deset tisuća ljudi pod oružjem, koga mi možemo nešto naučiti, oružane snage su nam u rasulu, tvrdi Spajić.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ustraje na protivljenju toj obuci i kaže da je pokušao razuvjeriti kolege iz HDZ-a da oni promijene svoj stav.

U ovom trenutku na našem teritoriju nikakva strana vojska koja je u sukobu nije potrebna i time ugrožavamo vlastitu sigurnost, a mi nikad nismo bili niti možemo biti Njemačka ili Poljska. Mi moramo biti svjesni da smo država s manje od četiri milijuna stanovnika, država koja dobar dio svog BDP-a gradi na turizmu, kazao je Pavliček.

Dodao je da ih ne zanima je li ova odluka u skladu s Ustavom ili ne, nego da vode računa o sigurnosti naših građana.

Svi koje budu podržali dolazak ukrajinske vojske moraju preuzeti odgovornost na sebe jer ako u budućem periodu dođe do nekog incidenta ili nekog terorističkog napada, oni će biti suodgovorni, smatra Pavliček.

Benčić predlaže sjednicu VNS-a

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) inzistira da se u odluku stave i neborbene aktivnosti te predlaže da predsjednik Republike i Vlade sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), sjednu i dogovore se.

Konzultacije su još uvijek u tijeku, ništa nije danas zaključeno, imali smo tek dogovaranje što je čija pozicija. Mi i dalje ustrajemo na tome da oni sadržajni prijedlozi uđu u odluku, ali i da procedura mora uključivati suglasnost i predsjednika Republike i Vlade, poručila je.

Socijaldemokrati su konzultacije s HDZ-om obavili još u ponedjeljak.

Most je već ranije najavio da neće sudjelovati u pregovorima s vladajućima, a Nino Raspudić ponovio je da 'ne žele biti dio protuustavne procedure'.

- Kada se nismo pojavili na toj neustavnoj točki u Saboru čuli smo smiješne optužbe iz HDZ-a da smo se prepali. Eto prepali smo se toliko britkoće ministra Banožića da se nnismo usudili izaći pred te argumente u Sabor. Prisegnuli smo na Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijericu, rekao je Nino Raspudić, klub zastupnika Mosta.

Premijer Plenković odgovara da su pozivanja na ustav krinka kako bi se izbjeglo jasno iskazivanje tko je za pomoć Ukrajini.

- Ne znam tko bi, zašto, s kojom logikom, argumentima mogao imati nešto protiv. Stvar je sasvim jasna, sasvim je čista, sve ostalo je politiziranje. Zato vjerujem da će brojni zastupnici i političke stranke u Saboru na kraju sabrano, smireno i staloženo razmotriti situaciji i donositi svoje odluke, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

U kojem smjeru će ići odluka Socijaldemokrata, najvećeg oporbenog kluba, nije poznato. Pred kamerama svoj stav nisu iznijeli jer kako su poručili: službene konzultacije nisu odradili, ali vode neformalne razgovore s vladajućima, a i oporbom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!