12:05 / 25.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti pohvalila rad MUP-a i policije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu se održava treća sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Uz ministra obrane Krstičevića, na sjednici, među ostalima, sudjeluje i ministar unutarnjih poslova Božinović.
Treća ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, ujedno predsjednika Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Teme sjednice bile su izvješće o ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni i nezakonite migracije.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u uvodu se osvrnuo na dosadašnji rad Koordinacije, istaknuvši kako je Sustav domovinske sigurnosti zaživio na najbolji mogući način, što se pokazalo tijekom pomoći stanovništvu u obrani od snježnih padalina i poplava te u protekloj protupožarnoj sezoni.

Govoreći o ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, ministar Krstičević istaknuo je kako su važna poboljšanja u pripremi, organizaciji, koordinaciji i spremnosti protupožarnih snaga uvelike doprinijeli uspješnom izvršavanju zadaća svih sudionika u gašenju požara.

Posebno je istaknuo opravdanost formiranja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva i situacijskog središta u Divuljama. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Zapovjedno operativnog središta OS RH brigadni general Krešo Tuškan, upoznali su članove Koordinacije s glavnim značajkama i aktivnostima tijekom ovogodišnje protupožarne sezone kao i s aktualnim stanjem požarišta na širem području Orebića.

Odmah je odlučeno da se na požarište uputi 50 pripadnika i dva helikoptera HV te da se uputi i kanader čim to dopuste vremenski uvjeti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako su ove godine sredstvima EU, koje je u vrijednosti od 30 milijuna kuna osigurao MUP, nabavljena i vatrogasnom sustavu stavljena na raspolaganje nova vatrogasna vozila, ali kako i dalje treba pronalaziti načine za unaprjeđenje vatrogasnog sustava. Druga tema sjednice Koordinacije bila je posvećena nezakonitim migracijama, koju su prezentirali ministar Božinović i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno. Ministar Božinović je istaknuo kako su migracije bile ključno pitanje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove i Europskoga vijeća u lipnju te će ta tema biti u fokusu cijele Europe.

Migracijska kretanja prema Europi se nastavljaju na sva tri pravca - istočnom, središnjem i zapadnom sredozemnom pravcu. Na središnjem sredozemnom pravcu nezakonite migracije smanjene su za 80%, dok su na istočnom i zapadnom sredozemnom pravcu u porastu. Prioriteti u boljem upravljanju migracijskim kretanjima na sva tri pravca ostaju: učinkovita zaštita vanjskih granica, borba protiv nezakonitih migracija, sprječavanje sekundarnih kretanja unutar Europske unije i jačanje suradnje s trećim državama (prije svega sjeverne i sub-saharske Afrike).

Hrvatskoj pripada važna uloga u zaštiti najduže vanjske granice Europske unije. Pored toga Hrvatska ima ključnu ulogu u borbi protiv pokušaja nezakonitih prelazaka granice i krijumčarskih mreža koje su u značajnom porastu. Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti pohvalila je rad i strategiju MUP-a i hrvatsku policiju u poduzetim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!