19:02 / 27.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Kopal: Naći ću odgovor na pitanje 'Što ne znamo da ne znamo?'

-

-

Foto: - / -

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Kopal je na inzistiranje novinara objasnip što "crni labud" ustvari jest.
U svom prvom komentaru rezultata izbora za Europski parlament HDZ-ov šef kampanje Robert Kopal rekao je da se njihovoj stranci dogodio "fenomen crnog labuda", to jest da su se glasovi disperzirali na puno fronti, a što je u konačnici dovelo do toga da nisu osvojili peti mandat. Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Kopal je na inzistiranje novinara objasnio što "crni labud" ustvari jest.

- 'Crni labud' je fenomen. Najpoznatiji je po knjizi Nassima Taleba. Taj se izraz koristi u svim mogućim situacijama i u politici, a ne samo u ekonomiji i financijama, kao što neki impliciraju. 'Crni labud' je fenomen koji ima tri značaja. Kao prvo - atipičan je, kao drugo - ima velike posljedice i kao treće - ljudi imaju tendenciju da nakon toga pokušavaju naći razlog zašto je on bio predvidljiv da zapravo nije bio atipičan", kazao je Kopal.

"Naći ću odgovor na pitanje 'Što ne znamo da ne znamo?'"

- U ovom slučaju sva tri razloga su ispunjena. Znate na koliko sam izbora radio. Mi koristimo dosta napredne metode u koje ne spadaj samo klasično anketiranje nego i socijalna psihologija, bihevioralna ekonomija, matematika, fizika itd.. Imamo razne metode i poprilično smo dobri u tome. Kad imate model koji je u svemu ostvario svoj rezultat, osim u jednoj varijabli - onda je utemeljeno pitanje: Što ne znamo da ne znamo?. Možda se dogodilo nešto što ne znamo, nešto atipično. Time je ispunjen prvi uvjet., objasnio je Kopal te nastavio.

"Kad nađemo odgovor onda to postaje 'Sad znamo da znamo'"

- Kad iznađemo odgovor na pitanje 'Što ne znamo da ne znamo?' onda to postaje 'Sad znamo da znamo', a onda ćemo to povratno ugraditi u nove modele, nove politike. Nešto ćemo značajno učiniti da nam se više ne dogodi fenomen 'Što ne znamo da ne znamo?'. Dakle, sve mi znamo - da postoji jaka desnica, disperzija glasova, 33 liste... Sve smo to uvažili, a svejedno se dogodio fenomen 'crnog labuda', zaključio je. Naći ću odgovor na pitanje 'Što ne znamo da ne znamo?' a onda ću napraviti ozbiljne analize. Nisam baba vračara, treba mi za to par dana, zaključio je.

Poruka kritičarima: Ne znate što ne znate!

Iznenađen je porukama nekih znanstvenika koji tvrde kako se u ovom slučaju ne radi o 'crnom labudu'. Za njih ima poruku: "Ne znate što ne znate!". Novinarima je kazao kako postavljaju pitanja koja već u sebi imaju neku hipotezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!