20:38 / 22.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Kopal: Svijet je ugrožen curenjem lažnih vijesti

-

-

Foto: - / -

Tko je i zašto pokušao diskreditirati ministra Tomislava Tolušića montiranjem kompromitirajućih fotografija? Kako je SOA utvrdila da je riječ o fotomontaži?
U Temi dana o danas objavljenim krivotvorenim kompromitirajućim fotografijama govorio je Robert Kopal, posebni premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Na pitanje kako je SOA mogla saznati za sporne fotografije i  istražiti ih prije no što su došle u javnost, Kopal je odgovorio kako je SOA mogla to saznati primjenom raznih zakonskih mjera koje ima na raspolaganju.

- Ono što je meni intrigantno kako je to kvalitetan uradak. To spada u domenu primjene vrlo sofisticirane tehnologije kojom se može alterirati slika ili video, ističe i dodaje kako je najpoznatiji primjer toga video s predsjednikom Obamom, gdje su znanstvenici uspjeli u 14 sati materijala obamina govora napraviti sintetični video uradak na koji možete montirati bilo čiji govor.

Kopal je rekao kako se danas utvrđuje autentičnost fotografije naprednim softverima, ali i podacima iz otvorenih izvora. On naglašava kako je vidljivo djelovanje koje želi izmijeniti činjenično stanje kako bi se stvorila loša slika o nekoj osobi ili o nečem što se dobro radi u vlasti.

- To treba suzbiti u startu, rekao je.

- Iza ovoga s jedne strane stoji kriminalni milje ili neke strukture moći ili paraobavještajno podzemlje ili pak kombinacija svega ovog, ističe.

Tolušić: Dirnuo sam u osinja gnijezda, a bit ću još žešći Na policiji i DORH-u su sljedeći koraci i to treba biti što prije riješeno za opću dobrobit društva, rekao je Kopal.

- Vjerujem da će ministar sva svoja saznanja dati u svom iskazu u trenutku kada se uključi DORH i policija.

EU kreće s akcijskim planom kako bi se spriječilo širenje dezinformacija i lažnih vijesti. Kopal je rekao kako smatra da je svijet ugrožen curenjem lažnih vijesti.

- Istraživanja govore kako 80 posto ljudi govori kako prepoznaje lažnu vijest, da 75 posto njih se jednom dnevno susreće s takvom vješću. To su alarmantni podaci, naglašava.

Kopal kaže kako je ključ rješenja zajedništvo EU i zajednički koordinirani odogvor na ovaj problem.

- U Hrvatskoj radimo na zakonu o sprečavanju neprimjerenog ponašanja na društvenim mrežama. Sličan zakon postoji još samo u Njemačkoj i kazne se kreću od 500 tisuća do 5 milijuna eura, istaknuo je Kopal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!