Koprivnica će dobiti nove socijalne centre

13.10.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

U Koprivnici se grade novi socijalni centri

U Koprivnici se grade novi socijalni centri

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Veliko gradilište je u Koprivnici. Već gotovo godinu dana traju radovi na izgradnji novog prostora Crvenog križa, pučke kuhinje te Centra za pomoć u kući. Mjesto je to gdje će moći doći svi oni kojima treba topla riječ i utjeha u teškim životnim situacijama.

Gradnja centra za pomoć u kući u Koprivnici u punom je zamahu. Izolira se pročelje i grade pregradni zidovi. Centar za pomoć u kući projekt je financiran iz europskih fondova. Vrijedan je 15 milijuna kuna.

- Ovdje ćemo imati na raspolaganju novu kuhinju s dvostruko većim kapacitetom, s obzirom na to da sada pučka kuhinja priprema 150 obroka, u budućnosti nam je želja obuhvatiti i okolne općine i na taj način se pobrinuti za naše građane u potrebi, rekla je Adela Sočev, ravnateljica GD Crvenog križa Koprivnica.

Gradi se i prostor za dnevni boravak umirovljenika, predviđen je prostor za boravak beskućnika, skladišta za donacije koje gradsko društvo dijeli korisnicima. Socijalna samoposluga Gradskog društva Crvenog križa danas je u skučenom prostoru koji se dijelom koristiti i kao skladište. Svake srijede ovdje po pakete dolaze građani u potrebi. Jedna od njih je i Štefanija. Mirovina koju dobiva nije dovoljna za nju i bolesnu kćer pa svaka namirnica koju dobije iz socijalne samoposluge dobro dođe.

- Mi to željno očekujemo, mi penzioneri to željno očekujemo. Dobro nam dođe svaka sitnica, rekla je Štefanija, korisnica socijalne samoposluge.

Socijalna samoposluga trenutačno je dobro popunjena jer je u tijeku akcija prikupljanja namirnica u trgovačkim centrima. Svakoga tjedna u nju dolazi sve više ljudi.

- Pogotovo radi ove situacije koja je nastala raznim poskupljenjem energenata i režija i sve broj korisnika se povećava, ali zahvaljujući našim dobrim ljudima koji na akcijama prikupljanja darivaju samoposluga nesmetano radi, još ni jedan dan nije bila zatvorena, rekao je Mladen Gabaj, koordinator volontera u Crvenom križu Koprivnica.

Svake srijede podijeli se dvadesetak paketa s namirnicama. Traži se osnovno: brašno, šećer, konzerve, higijenske potrepštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!