Koprivnica proglašena Europskom prijestolnicom uključenosti i raznolikosti

02.05.2022.

21:04

Autor: Hina/HRT

Koprivnica

Koprivnica

Foto: Marijan Sušenj / PIXSELL

Grad Koprivnica je proglašen Europskom prijestolnicom uključenosti i raznolikosti u kategoriji do 50.000 stanovnika, a novinare su o tome u ponedjeljak izvijestili gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž koja je u Bruxellesu preuzela priznanje.

Koprivnica je osvojila nagradu za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom te nacionalnim manjinama.


- Vrednovala se strateška opredijeljenost da se prostor nekog grada učini ravnopravnim, raznolikim i poštenim prema svima, da se prepreke koje osobe s invaliditetom ili neke druge skupine ljudi imaju, učine nevidljivima. Osobito je dobro ocijenjeno vrijeme koje Koprivnica provodi u provođenju različitih aktivnosti s ranjivim skupinama, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.


Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić je jako ponosan na nagradu, jer je, kako je istaknuo, došla je kao kruna svemu onome u što ovaj grad već godinama ulaže.


- Dodijeljena je za ono što radimo kako bi što više uključili osobe s invaliditetom i nacionalne manjine u svakodnevni život. A Europska unija, kao što vidimo, prati takvu tematiku i ima puno senzibiliteta za takve stvari, istaknuo je prvi čovjek Koprivnice.


A u Koprivnici se sufinancira boravak djece s teškoćama u razvoju u vrtićima i obrtima za čuvanje, plaća školska kuhinja, isplaćuju uskrsnice i božićnice, osigurava novac za plaću logopeda u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce te za dva edukacijska rehabilitatora. Djeca imaju pravo na besplatan školski prijevoz kao i besplatne knjige i bilježnice, a iz gradskog proračuna osigurava se novac za veće plaće pomoćnika u nastavi.


Ostale nagrade dobili su gradovi iz Njemačke, Rumunjske, Španjolske i Švedske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!