15:50 / 20.06.2020.

Autor: Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

Koprivnica: Prosvjed protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom

-

-

Foto: - / -

Prijepodnevna kiša nije omela tridesetak aktivista i građana koji su se okupili na koprivničkom glavnom trgu.
U Koprivnici je održan mirni prosvjed protiv izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničkom Ivancu. Okupljeni smatraju da se taj projekt temelji na zastarjeloj tehnologiji te predlažu nova rješenja.

Prijepodnevna kiša nije omela tridesetak aktivista i građana koji su se okupili na koprivničkom glavnom trgu.  

- Ono što mene najviše boli jest to da je ova lokacija sa stručnog stajališta neprimjerena za takvo što zbog sastava zemljišta, zbog propusnosti, zbog blizine naselja, kaže Marina Rodek.

Postojeće odlagalište smeća Piškornica, gdje se planira izgradnja regionalnog centra, udaljeno je samo 800 metara od staništa zaštićenoga livadnog plavca, što je još jedan argument protiv tog projekta.

Nedavno je prihvaćena studija izvedivosti te je dobivena potvrda o pripremljenosti projekta. Centar bi godišnje prihvatio i obradio više od 72 tisuće tona mješovitoga komunalnog otpada iz četiri županije. Iz Udruge poručuju da će se i dalje aktivno protiviti izgradnji.

Do kraja 2020. planira se zaključiti ugovor o izgradnji centra, a projektiranje i gradnja počeli bi iduće godine.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!