11:53 / 06.05.2020.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/T.D./HINA/Podnevni Dnevnik/IMS/HRT

Koprivnica: Umrle dvije zaražene osobe, jedna novozaražena

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Pacijent za kojeg se najprije mislilo da nije zaražen, unio je koronavirus na intenzivni odjel Opće bolnice u Koprivnici.
U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije umrle su dvije osobe zaražene koronavirusom, a jedna je novozaražena. Pacijent za kojeg se najprije mislilo da nije zaražen, unio je koronavirus na intenzivni odjel Opće bolnice u Koprivnici.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić potvrdio kako je 37-godišnji pacijent zaražen koronavirusom sinoć greškom doista smješten na bolnički Odjel intenzivne njege, a razlog je navodno bilo pogrešno tumačenje nalaza. U srijedu prijepodne završila je epidemiološka obrada na Odjelu intenzivne njege u Općoj bolnici u Koprivnici.

- Stanje je stabilno u Općoj bolnici u jedinici intenzivne njege. Potpuna je kontrola prostora i kontrola rada. Ono što s dogodilo je da je prije dva dana na naš Covid-19 odjel, u protokol zaprimljen pacijent s temperaturom i respiratornim zadahom koji je pokazivao sve znakove bakterijske upale pluća. Po laboratorijskim nalazima i radiološkoj obradi, radi pogoršanja stanja, pacijent je prekjučer preseljen u jedinicu intenzivnog liječenja i zbrinjavan po Covid protokolu, rekao je Mate Devčić, ravnatelj bolnice.

Riječ je, naveo je Devčić, o dugogodišnjem kroničnom pacijentu s đurđevačkog područja koji je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odnosno teške upale pluća 4. svibnja morao biti premješten na Odjel intenzivnog liječenja.

- U očekivanju nalaza došla je napomena kako ga treba ponoviti, no liječnica je to pogrešno razumjela i shvatila da je pacijent negativan na koronavirus. No, jučer poslijepodne dobili smo nalaz da je pozitivan zbog čega su jedan liječnik i četiri sestre stavljene u izolaciju, rekao je.

Zaraženi pacijent je prebačen u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a cijeli Odjel intenzivnog liječenja u koprivničkoj bolnici je dezinficiran i nastavlja normalno raditi.

Liječnik i četiri medicinske sestre u samoizolaciji

Devčić kaže kako je tijekom očekivanja nalaza, primarno bila iskazana potreba za ponavljanjem nalaza s obzirom da virolozi nisu mogli odlučiti da li je nalaz pozitivan ili negativan, a pacijent je pretrpio pogoršanje stanja bakterijske upale pluća.

- Jedan liječnik i četiri medicinske sestre zbog kontakta s tim pacijentom, poslani su u samoizolaciju, rekao je Devčić.

Pacijent star 37 godina 

Mate Devčić ističe kako liječnici i medicinske sestre trenutno na Covid odjelu zbrinjavaju 20 pozitivnih pacijenata.

- Ovaj pacijent nije štićenik Doma za starije i nezbrinute. On je star 37 godina te je dugo godina kronični bolesnik s opće lošim zdravtvenim stanjem. Bio je hospitaliziran više puta zbog teških infekcija, naglasio je Devčić. 
       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!